Analyse Over kampioenen en degradanten

Thomas Dubois
| 1 reacties
Over kampioenen en degradanten

Heel wat feiten op speeldag 31; Standard is kampioen, Brussels degradeert, Cercle zo goed als zeker op de vierde plaats en de strijd om de tweede plaats tussen Club Brugge en Anderlecht ligt opnieuw helemaal open.

Vrijdagavond mocht Cercle Brugge thuis tegen Lokeren de speeldag openen. Het deed dat met een spektakelrijke wedstrijd gekruid met vijf doelpunten. Daar waar het aan de rust 1-1 stond, toverden Sergeant en Boi in drie dolle minuten in de tweede helft de beslissende treffers op het bord. Lokeren kon nog een keer scoren, maar dat was te laat, 3-2 werd de eindstand waardoor groen-zwart vijf punten meer heeft dan Germinal Beerschot.

Germinal Beerschot duwde Sint-Truiden zaterdagavond nog dieper de put in. De Ratten wonnen gemakkelijk met 2-1 waardoor degradatie mathematisch nog niet zeker is, maar toch onafwendbaar lijkt voor de Limburgers. Voor Brussels is het nu al officieel, Moeskroen gaf de genadeslag door met 0-2 te gaan winnen. Na vier jaar in de hoogste klasse is het over en uit voor de ploeg van Johan Vermeersch.

Verder veel gelijke spelen deze speeldag, zo ook zaterdagavond. Roeselare en KV Mechelen maakten er een aangenaam kijkstuk van. Malinwa kwam 0-2 voor, maar nog voor de rust vocht de thuisploeg terug en kon het de 2-2 eindstand op het bord plaatsen. Ook in Zulte Waregem – Charleroi was de eindstand 2-2. Ook hier kwamen de bezoekers 0-2 voor. De spanning was hier wel een stuk groter want Bart Buysse scoorde pas in de slotminuut de gelijkmaker.

Racing Genk won nog eens, tegen Dender eindigde de wedstrijd op 2-0. Beide doelpunten vielen pas in de blessuretijd nadat Deflandre eerst bij de Oost-Vlamingen van het veld gestuurd werd en Vanderbiest z’n eigen doelman verschalkte. In minuut 95 scoorde Soetaers de 0-2 en moesten de bezoekers nog met negen verder na rood voor Derijck. Bergen speelde 0-0 gelijk tegen Westerlo en springt zo over Dender naar de vijftiende plaats in het klassement.

Zondag kondigde zich aan als één van de meest spannende dagen in de competitie. Met AA Gent – Club Brugge en StandardAnderlecht stonden er twee toppers van formaat op het programma. Wanneer blauw-zwart niet won van de Buffalo’s, dan konden de Rouches kampioen worden. Beide ploegen kregen enkele leuke kansen, maar die werden gemist, gepakt of strandden op het doelkader. 0-0 de eindstand, een billijk resultaat.

Sclessin stond zo al van een hele periode vooraf in vuur en vlam. Alles zat mee om de titel te vieren. Die kwam er ook. Dieumerci Mbokani was de grote held in het duel tegen Anderlecht. De speler die vorig seizoen nog voor paars-wit uitkwam, scoorde twee keer en zorgde voor een ultieme extase in het stadion, 2-0 overwinning en zo een onoverbrugbare kloof van tien punten met de nummers twee Anderlecht en Club Brugge die nu evenveel punten hebben. Standard voor het eerst sinds 1983 nog eens kampioen van België.