Analyse Germinal Beerschot: 'Terechte subtopper'

Thomas Dubois
| 0 reacties
Germinal Beerschot: 'Terechte subtopper'
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het seizoen 2007-2008 zit erop. Ondanks het bruuske einde met de dood van François Sterchele mogen we niet vergeten dit seizoen het jaar was waarin Standard alles en iedereen wegspeelde en waarbij Anderlecht en Club Brugge zich tevreden moeten stellen met de respectievelijk tweede en derde positie. Onderaan is het pleit beslecht voor Brussels en Sint-Truiden. Van waar de suprematie van de Rouches en de zwakte bij Brussels en STVV? Voetbalkrant.com analyseert alles tot in de puntjes en neemt alle achttien ploegen onder de loep. 

* SCHETS VAN HET SEIZOEN
 
Germinal Beerschot ging de winterstop in met 29 punten en een uitstekende derde plaats. In de terugronde kende Germinal Beerschot vooral ups en downs.

De eerste wedstrijd tegen Dender werd gewonnen. Hoewel Dender in de eerste helft het niet slecht deed, vond het steeds Kenny Steppe op zijn weg. Tegen Club Brugge ging de ploeg van het Kiel met 3-0 de boot in. Dit keer was de Antwerpse fusieclub beter, maar bleef het met lege handen achter.  In de volgende vier speeldagen behaalde Germinal Beerschot een 6 op 12. Tegen Lokeren, Zulte Waregem en Charleroi geraakte het niet verder dan een gelijkspel. De Kielse Ratten wisten wel te stunten op het veld van Racing Genk.

Dat succes werd verlengd met een vlotte zege thuis tegen Cercle Brugge. Germinal Beerschot mocht zowaar beginnen dromen van Europees voetbal.

De volgende zes speeldagen zouden echter minder vlot verlopen voor de Antwerpse ploeg. Na een drie op achttien leek de Europese droom ver weg. Het begon met een spijtige nederlaag op het veld van AA Gent. Thuis tegen Standard ging Germinal Beerschot ook de boot in. 

Brussels werd wel nog geklopt, maar dat was meteen het enige lichtpuntje in deze periode want ook van Westerlo, Roeselare en Anderlecht kon de Antwerpse club niet winnen. 

Naar het einde van het seizoen toe herpakten de Ratten zich. Thuis werd Sint-Truiden opzij gezet, tegen het goed draaiende Bergen werd dan weer een gelijkspel gepakt. De mooiste wedstrijd van het seizoen was die tegen KV Mechelen. De 4-3 einduitslag zegt genoeg.
Germinal Beerschot sloot het seizoen uiteindelijk af met een 1-0 verlies uit bij Moeskroen. Het verlies van ex-ploegmaat François Sterchele woog begrijpelijk zwaarder door bij de ploeg en de supporters.

Germinal Beerschot eindigde het seizoen op de vijfde plaats met 55 punten. De Ratten kregen echter goed nieuws uit Brugge, want het forfait van Cercle geeft de club toch nog de kans om via de Intertoto toch nog Europese kwalificatie af te dwingen.
 
* WINTERTRANSFERS

Tijdens de winterstop bleef het op transfergebied redelijk rustig bij Germinal Beerschot.  Sebastien Chabaud kwam over van Tarragona, maar door de bikkelharde concurrentie slaagde hij er nooit in een basisplek af te dwingen. Hetzelfde geldt voor de Nigeriaan Emmanuel Ododuwa en de Senegalees Diop, die beiden van Metalurg Donetsk overkwamen.

Aristide Bancé, Tim Vleminckx en Toufik Zerara zochten dan weer andere oorden op.

* ONTGOOCHELING / REVELATIE

Sterkhouders Colman, Losada en Malki zorgden voor een sterk draaiend Germinal Beerschot.  Toch zijn zij niet de enigen die een eervolle vermelding verdienen. Zo was er Ederson Tormena, die zich vooral liet opmerken bij afwezigheid van Losada. Met zeer secuur voetbal en vooral een uitstekende conditie was hij van groot belang voor de ploeg.

En wat te denken van Kenny Steppe, de jonge doelman van Germinal Beerschot die opstond uit het niets? Zijn uitstekende seizoen werd beloond met een selectie voor de nationale beloftenploeg en heel wat buitenlandse interesse. Onder andere Chelsea en Tottenham worden aan Steppe gelinkt.

Voor de ontgoocheling van het seizoen richten we onze pijlen op Aristide Bancé. De aanvaller slaagde er in de eerste seizoenshelft niet in te overtuigen en mocht tijdens de winterstop dan ook vertrekken.

* EVALUATIE

Sinds het onstaan van Germinal Beerschot was de missie duidelijk: een Antwerpse topclub op poten zetten. Dit jaar leek het eindelijk zover. De eeuwige ambitie -top vijf spelen- werd eindelijk waar gemaakt. Na een dramatische competitiestart wisten de Ratten zich met een fantastische reeks rond Nieuwjaar naar de top van het klassement te knokken. Wie weet mogen ze straks nog Europa in, twee Intertoto-rondes overleven en het is al zover.
 
* VOLGEND SEIZOEN
 
Germinal Beerschot ziet wel enkele smaakmakers vertrekken, maar de Antwerpse fusieclub maakt ondertussen ook werk van verschillende inkomende transfers. Hernan Losada en Gustavo Colman, de beide smaakmakers van de competitie, vertrekken naar Anderlecht en Trabzonspor. Ook Okoduwa, Arsène Né en Mor Diop vertrekken opnieuw naar Oekraïne. 

De club haalde ter vervanging van één van de Argentijnen al wel Khalilou Fadiga binnen. Ook Paul Kpaka zakt af naar het Kiel. De ex-aanvaller van Roeselare kende al eens een schitterende tijd in Antwerpen en hoopt deze nu opnieuw te vinden. Ook Henri Munyaneza en Wilfried Dalmat worden in de wandelgangen veelvuldig aan Germinal Beerschot gelinkt.

Auteur: Dirk Pieters. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties