Italië ontsnapt aan de vernedering

Luc Goderis

In kwalificatiegroep 8 voor het WK 2010 ontsnapte regerend wereldkampioen Italië aan dé vernedering. Pas tijdens de toegevoegde tijd wist het Cyprus te kloppen.

Cyprus 1-2 Italië
Italië is er pas in de laatse seconden in geslaagd de volle buit te halen in Cyprus.  Lange tijd zag het er naar uit dat de Cyprioten voor dé stunt van de avond gingen zorgen, maar seconden voor het einde pakten de Italianen toch nog de zege en de koppositie in groep 8.

Het team van Marcello Lippi begon wervelend aan de wedstrijd en lieten de thuisploeg alle hoeken van het veld zien.  Het resulteerde al heel vroeg in de 0-1, toen Antonio Di Natale scoorde.  Net voor het halfuur wist de Squadra Azzura niet wat hen overkwam toen de thuisploeg plots op gelijke hoogte kwam.

Na de herneming drukten de Italianen flink op het gaspedaal om hun misstap te herstellen, maar zowel Alberto Gilardino als Luca Toni wrongen de kansen de nek om.  Naarmate het einde in zicht kwam, geloofden de Cyprioten meer en meer in hun kansen.  Een gelijkspel tegen de regerende wereldkampioen zou voor de voetbaldwerg een stunt zijn, maar diep in de toegevoegde tijd stelde Di Natale orde op zaken en behoedde de Italianen zo voor een vernedering.
Montenegro 2-2 Bulgarije
Montenegro heeft haar debuut in kwalificaties voor een groot eindtoernooi niet gemist.  Het land dat zich pas in 2006 afscheidde van Servië wist in Podgorica tegenstander Bulgarije op een gelijkspel te houden.

Het werd een gelijkopgaande wedstrijd.  Na elf minuten opende Stilian Petrov de score voor de Bulgaren.  Net na het uur bezorgde Mirko Vucinic de thuisploeg de gelijkmaker en op minder dan tien minuten voor affluiten leek de thuisploeg de drie punten te gaan pakken.  Stevan Jovetic schoot vanop de stip raak, terwijl de Bulgaar Stanislav Angelov ondertussen met rood mocht afdruipen.  Toch moesten de Montenegrijnen nog een puntendeling toestaan toen Blagoi Georgiev twee minuten in de toegevoegde tijde de Bulgaarse eer redde.
Georgië 1-2 Ierland
Ierland is de WK-kwalificatiereeks goed begonnen.  Op bezoek bij Georgië werd het 1-2.
Nog voor het eerste kwartier om was sloegen de Ieren, via Kevin Doyle, toe.  Georgië werkte hard en ging op zoek naar de gelijkmaker.
Na de herneming was de 1-1 zeer dichtbij, maar toch viel het doelpunt aan de overkant.  David Whelan verdubbelde twintig minuten voor affluiten de Ierse voorsprong.

Pas in de allerlaatste minuut konden de Georgiërs milderen en via Kenya er 1-2 van maken. Ierland gaat na één duel samen met Italië aan de leiding in de poule.