Mak Servië kruipt door oog van de naald

Jeroen Pyl

Servië heeft zich op de tweede dag van het EK-kwalificatietoernooi Futsal voorbij Macedonië geknokt. In het Oost-Europese onderonsje trokken de favorieten met 3-2 aan het langste eind.

Servië nam net zoals gisteren vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen, maar vond nu wel snel het doel. Milan Rakic knalde na 8 minuten via de vuisten van Goran Pandilov de bal in het dak van het doel. Macedonië geraakte maar niet onder druk uit en kraakte drie minuten later een tweede maal toen Servië een penalty kreeg toegekend. Predrag Rajic faalde niet en verdubbelde de voorsprong: 2-0.

Wie dacht dat de wedstrijd gespeeld was, kwam bedrogen uit. In plaats van door te duwen ging Servië plots op zijn lauweren rusten. Dat brak hen in de negentiende minuut zuur op. Slobodan Rajcevic beroerde de bal met de schouder, maar de scheidsrechter zag er handspel in. Kire Gjorgiev knalde de daaropvolgende vrije trap genadeloos tegen de touwen: 2-1.

Servië herpakte zich en zocht naar de derde verlossende treffer. Goran Pandilov, die donderdagavond nog vijf Belgische treffers incasseerde, ranselde nu werkelijk alles uit zijn kooi. In de 30ste minuut kregen de manschappen van bondscoach Aca Kovacevic het spreekwoordelijke deksel op de neus.

Gjorgiev nam op de linkerflank een lange bal aan op de borst en schoot in de draai op een weergaloze wijze de gelijkmaker diagonaal voorbij Ivan Stojanovic. Een absolute wereldgoal die meteen ook de eerste grote stunt van dit toernooi leek te realiseren.

Exact elf seconden later verdween de Macedonische euforie echter. Borko Surudzic haalde uit en door een bos van spelers verdween de bal voorbij Pandilov, die dit keer geen verhaal had. Macedonië kwam in de slotminuut nog twee keer dicht bij de gelijkmaker, maar Servië hield stand. Zo hebben de favorieten, na een uiterst moeizaam duel, zes punten. De Rode Duivels leiden echter op basis van het doelpuntensaldo.