Interview Anele: "Messi tackelen, dat zou pas leuk zijn"

Steurbaut Kersten
| 14 reacties
Anele: "Messi tackelen, dat zou pas leuk zijn"
Foto: © SC

Ngongca Anele piekt op het juiste moment. De Zuid-Afrikaanse verdediger van Racing Genk groeit in de play-offs naar zijn beste vorm toe en is vastberaden om met de Limburgers de titel te veroveren. "Ik ben niet verrast door onze goede prestaties."

Hij is er niet de man naar om met grootspraak de kranten te halen. Sterallures kunnen hem evenmin aangewreven worden. Bijna als een schuchtere jongen staat Ngongca Anele de journalisten te woord.

NOOIT GETWIJFELD

Op het veld is er van onzekerheid echter niets te merken. De Zuid-Afrikaan stak tijdens de play-offs al enkele ‘dieven’ in zijn zak en was bovendien goed voor drie assists. “Dat geeft een schitterend gevoel”, lacht Anele in een gesprek met Voetbalkrant.com. “Het voelt alsof je zelf een doelpunt gemaakt hebt.”

Het is ook een beloning voor het werk van de verdediger. Op vraag van trainer Franky Vercauteren trekt Anele regelmatig mee naar voren. “Maar ik moet mijn momenten goed uitkiezen. Als je naar voren loopt als een idioot, verspeel je nutteloze energie en word je afgestraft door je tegenstander.”

En nu met Racing Genk de titel. Hoe groot schat je de kansen in?
“De kansen zijn heel groot. We hebben alles nu in eigen handen en moeten gewoon hard blijven werken en onze focus houden. Na die nul op zes tegen Standard en Anderlecht heb ik nooit getwijfeld aan onze kansen. Ik voelde dat we nog iets konden betekenen en weigerde de handdoek te gooien.”

Sinds wanneer wordt er in de kleedkamer gepraat over de titel?
“Al een paar maanden. We zijn dan ook aan de play-offs gestart met veel ambitie. Voor mij is het geen verrassing dat we nu aan de leiding staan. Voor het seizoen voelde ik dat we voldoende kwaliteit hadden om mee te doen voor de prijzen. Dat is ook de reden waarom ik een paar jaar geleden naar Genk ben gekomen.”

Voel je de druk om kampioen te spelen?
“Ja, er is altijd druk. Maar dat is niet slecht. Ik heb druk nodig. Als je achterover gaat leunen, dan ga je fouten maken en slecht beginnen spelen.”

Tegen Anderlecht kunnen jullie al een eerste stap naar de titel zetten.
“Het wordt een hele belangrijke wedstrijd. We kunnen hen uittellen voor de titel, maar we mogen niet spelen voor revanche voor de heenwedstrijd. Dat zou de grootste fout zijn die we kunnen maken. Dan ga je slechter voetballen en zijn sommige spelers niet met hun focus bij de wedstrijd.”

“Aan Standard wil ik nu nog niet denken. Laten we eerst beginnen tegen Anderlecht en dan naar de volgende wedstrijd kijken. Alles stap voor stap.”

WACHTEN OP TRANSFER

Met de titel lonkt ook de Champions League. Wat denk je dan als je naar Barcelona – Real Madrid kijkt?
“Het zou heel mooi zijn om volgend jaar met Racing Genk Champions League te spelen. Daar kijk ik nu al naar uit. Stel je voor: Lionel Messi tackelen, dat  zou pas leuk zijn. Onze supporters zijn ook fantastisch, we willen hen iets teruggeven.”

Biedt een ticket voor de Champions League meer garantie voor een verlengd verblijf in Genk?
“Op dit moment ben ik heel blij in Genk en ik wil met deze club prijzen pakken. Na het seizoen bekijken we wel wat de toekomst brengt. Ik heb altijd van de Spaanse en de Engelse competitie gedroomd. Ik wil op een dag tussen de beste en grootste voetballers lopen. Er is interesse uit Turkije, maar misschien is het beter om geduldig te wachten tot er een andere aanbieding komt.”

Wat als er een andere Belgische ploeg aan je deur staat?
“In België zie ik me niet voor een andere ploeg dan Racing Genk spelen. Deze club is altijd heel loyaal naar mij geweest, heeft me altijd gesteund in goede en slechte tijden. Dat apprecieer ik heel hard.”

HELD

Vrijdag, tegen Anderlecht, zitten er een aantal landgenoten van jou in de tribune.
“De spelers van ASD Cape Town, een ploeg getalenteerde jongeren onder negentien. Ze komen een paar oefenwedstrijden in België spelen en ik heb voor hen een aantal tickets geregeld. Ze kijken er heel hard naar uit.”

Jij bent waarschijnlijk hun grote held.
“Ze kijken op naar mij, maar ik behandel hen als mijn broers. Ik heb al twee broers verloren. Als ik hen zie, zie ik hen terug. Ik probeer hen steeds gemotiveerd te houden. Die jongens dromen van een grote competitie, maar dat mag. Als je droomt, is alles mogelijk.”

“Er zitten een aantal heel goede jongens tussen, die het zeker in Europa kunnen maken. Het zou schitterend zijn als sommigen een kans krijgen in België. Ik zou met mijn hoofd tegen de muur lopen, zo overtuigd ben ik van hun kwaliteiten.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties