Interview Jeurissen: "De Bleeckere samen met Ponnet grootste scheidsrechter ooit"

Tomas Taecke
| 10 reacties
Jeurissen: "De Bleeckere samen met Ponnet grootste scheidsrechter ooit"
Foto: © SC

Voetbalminnend België neemt binnenkort afscheid van een topscheidsrechter, die ons land vertegenwoordigd heeft op elk groot internationaal toernooi of kampioenschap. "Samen met Alexis Ponnet is Frank De Bleeckere de grootste Belgische referee", zegt scheidsrechtersbaas Robert Jeuriss

Franck De Bleeckere kondigde deze week aan dat Zulte Waregem - Bergen zijn laatste wedstrijd ooit zal worden. In december zet de Belgische nummer 1 een punt achter zijn rijkgevulde carrière. Onze redactie sprak met Robert Jeurissen - de voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie - en vroeg de scheidsrechtersbaas hoe hard dit verlies voor het CSC en de Belgische voetballerij aankomt.

Wat betekent de beslissing van De Bleeckere juist voor de Belgische scheidsrechterswereld?

"Wanneer Frank stopt, verliezen we uiteraard een heel belangrijk gezicht, zowel op Belgisch als internationaal vlak. De Bleeckere vertegenwoordigde ons land op elk landenkampioenschap en floot ook heel wat matchen in de Europese competities. Er is natuurlijk niemand overleden, toch is het verlies van Frank De Bleeckere als scheidsrechter betreurenswaardig".

Wie zijn de referees die in zijn voetsporen kunnen treden of die hem moeten opvolgen?

"In de eerste plaats denk ik aan Serge Gumienny. Hij heeft veel ervaring en floot al een pak internationale wedstrijden doordat hij iets ouder is. Daarnaast zullen veel jonge gasten hun kans krijgen op het internationaal toneel. Ik denk aan Alexandre Boucaut, Wim Smet en tal van anderen. Zij moeten bewijzen dat ze het waard zijn en de kansen met beide handen grijpen. Graag zouden we in de toekomst op de grote kampioenschappen er toch iemand bij willen hebben, al zat dat op het EK volgend jaar wat moeilijk worden (lacht)".

Mag ik zeggen dat Frank De Bleeckere de grootste Belgische scheidsrechter ooit is?

"Volgens mij ligt hij in balans met Alexis Ponnet. Het voetbal is natuurlijk veel veranderd en vandaag is de Champions League bijvoorbeeld veel prestigieuzer dan de Europacup I van destijds. Ponnet floot tal van Europese matchen en was er in de jaren '80 op elk landenkampioenschap steevast bij. Ook floot hij twee Europacup I-finales, waaronder een historische Bayern München - Porto met Jean-Marie Pfaff in doel. Maar zoals ik zei is dat moeilijk te vergelijken: beiden hebben een fantastische loopbaan achter de rug".

Blijft Frank De Bleeckere naast het veld nog actief in de scheidsrechterswereld?

"Dat moeten we bekijken, natuurlijk hoop ik dat Frank ons nog van dienst zal zijn. We moeten ook wel rekening houden met de keuzes die hij de komende maanden zal maken. Ik heb met Frank al wat zaken besproken, maar wil daar op dit moment niets over naar buiten brengen".

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties