Interview "Ontstekingsremmers verhogen kans op hartinfarct"

Melissa Maes
| 5 reacties
"Ontstekingsremmers verhogen kans op hartinfarct"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Bobsam Elejiko overleed afgelopen weekend aan de gevolgen van hartproblemen. Jammer genoeg is de dertigjarige ex-prof geen alleenstaand geval. “Het is belangrijk dat iedereen goed wordt gekeurd.”

Ieder jaar laten voetballers het leven door hartproblemen. De twintigjarige David Kindermans zakte in maart van dit jaar in elkaar. De jonge middenvelder van tweedeprovincialer SK Lebbeke-Aalst had eerder al klachten, maar de dokters vonden niets.

Voormalig Japans international Naoki Matsuda overleed in augustus aan de gevolgen van een hartaanval. Die trof de 34-jarige voetballer tijdens de training van zijn club Matsumoto Yamaga.

"Niet-kaukasische mensen lopen groter risico"
Afgelopen weekend zakte Bobsam Elejiko in elkaar, nochtans was de ex-speler van Westerlo grondig getest en speelde door zijn hartproblemen op een lager niveau. “Niet-kaukasische mensen lopen nog grotere risico’s op hartproblemen”, laat sportarts Luc Vanden Bossche aan onze redactie weten.

“Zij hebben meer kans op een hoge bloeddruk en dat werkt hartproblemen in de hand. Elejiko werd getest en afgekeurd.” De dertigjarige voetballer wilde zijn passie niet opgeven, maar hij zette toch een stap terug en verruilde Westerlo voor tweedeklasser Antwerp.

Later speelde hij nog bij Waasland-Beveren en derdeklasser Deinze. Voor Elejiko was dit het eerste seizoen in het provinciale voetbal en net dan werd een hartaderbreuk hem fataal.

“Het is ook belangrijk dat keuringsartsen worden gepromoot om dergelijke zaken te vermijden.” Een keuringsarts voert een algemeen lichamelijk onderzoek uit en neemt een rustelektrocardiogram af.

"Voorzichtig omspringen met ontstekingsremmers"
Hartproblemen zijn niet altijd erfelijk en tijdens een onderzoek worden bepaalde afwijkingen niet opgemerkt. Maar daarnaast kunnen ook ontstekingsremmers een speler in elkaar laten zakken. “Het is raadzaam om voorzichtig om te springen met die zaken.”

“Ontstekingsremmers brengen inderdaad een verhoogde kans op een hartinfarct. Daarom dat het heel belangrijk is dat clubs hun spelers altijd goed analyseren en keuren“, besluit Vanden Bossche.

Gelukkig loopt het niet altijd fataal af. AC Milan-aanvaller Antonio Cassano werd op de terugweg na de uitwedstrijd bij AS Roma onwel en moest zich laten opnemen in het ziekenhuis. Begin deze maand werd de 29-jarige Cassano met succes geopereerd.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties