Interview Martens: "Voetbal kan je niet vergelijken met een bedrijf"

Martens: "Voetbal kan je niet vergelijken met een bedrijf"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Er lijkt een nieuwe wind te waaien binnen de Belgische Voetbalbond sinds Steven Martens er aan het roer kwam. Onze redactie trok naar het bureau van de CEO van het Belgisch voetbal en had er een gesprek met de 'hervormer'.

Thomas De Block en Johan Walckiers in Brussel

Eind september maakte Steven Martens zijn visietekst bekend omtrent de toekomst van het Belgisch voetbal. De Belgische Voetbalbond moet zijn rol als scheidsrechter blijven uitvoeren, maar wil de rol vervullen van coach en supporter van ons voetbal. De Voetbalbond lijdt echter onder een oubollig imago. Een oud zeer waarmee Martens via interne wijzigingen wil afrekenen.

“In de eerste plaats hebben we kwaliteitsmensen nodig op de belangrijke plaatsen. Zij moeten zich professioneel bezighouden met het reilen en zeilen binnen de Belgische Voetbalbond”, aldus Martens.

Meer ‘sport’ worden
Een belangrijke factor binnen het verhaal is communicatie. De bond wil daarbij overkomen als ‘beschikbaar’ naar de buitenwereld toe. In het verleden bleek dit echter niet altijd het geval. Getuige daarvan de website van de Voetbalbond, die niet meteen up to date was. Martens beseft dat zo’n zaken niet langer kunnen en zet de grote middelen in.

“Op twee jaar tijd is onze communicatiedienst geëvolueerd van één halftime naar vijf of zes mensen die er fulltime mee bezig zijn. In het begin zeiden ze: waarom is er een webmaster en een extra webredacteur nodig? Zo’n mensen zijn echter noodzakelijk voor een goede communicatie en vormen nog maar het begin van mijn plannen. Eind maart zal de nieuwe site gelanceerd worden. Het moet een referentie worden voor informatie omtrent het verleden van het Belgisch voetbal.”

Naast communicatieve personen wil Martens meer ‘voetbal’ naar de Voetbalbond brengen. Een eerste stap was het aanwerven van een nieuwe technisch directeur (eerst Francky Dury en na diens vertrek Benoît Thans), die zijn sporen verdiende in de voetbalwereld. Maar daar blijft het niet bij. “In de komende periode gaan er nog mensen bijkomen die ‘sport’ zijn. We moeten blijven investeren in voetbalmensen. Op die manier creëer je een directer beleid naar de clubs en de spelers toe. De Voetbalbond moet daarbij gezien worden als een orgaan met expertise, die het wil delen met de rest van de voetbalwereld.”

“Uiteindelijk heeft het Uitvoerend Comité macht bijgekregen”
Herstructureringen voorstellen is één ding, de vernieuwingen in praktijk omzetten gebeurt echter niet van vandaag op morgen. “Zoals gezegd heeft de Voetbalbond drie rollen te spelen: die van scheidsrechter, coach en supporter van het voetbal. De scheidsrechtersrol is het moeilijkste te hervormen.”

“ Je bent eigenlijk met handen en voeten gebonden aan allerlei reglementen waarbij de liga’s ook hun zegje hebben. Om alle commissies met verschillende belangen te hervormen, zal er tijd nodig zijn. Ik moet en zal daarin veranderingen aanbrengen, maar dit zal op de korte termijn het minst snel kunnen gebeuren.”

Wat de rol als coach en supporter betreft, ziet Martens wel mogelijkheden voor een snelle verandering. De invoering van een eigen managementteam was daarbij een eerste belangrijke stap. Martens koos daarbij voor de logische aanpak. “We hebben de zaken stap voor stap aangepakt. Als je wijzigingen wil doorvoeren, moet je zoveel mogelijk mensen achter je scharen. Daarom heb ik eerst geluisterd naar anderen. Na talloze gesprekken en imagoverslagen heb ik met het Uitvoerend Comité samen gezeten om over de toekomst van het Belgisch voetbal te praten. De uiteindelijke visietekst die daaruit is voorgekomen, bewijst dat we ons allemaal samen achter één project hebben geschaard.

“Uiteraard zal niet iedereen met alles akkoord zijn, maar je kan nooit iedereen perfect gelukkig maken. Uiteindelijk heeft het Uitvoerend Comité invloed bijgekregen. Ze kunnen nu immers echt beslissen over grote projecten in het voetbal”, verklaart Martens.

Voetbal is geen bedrijf
Door de interne professionalisering lijkt de professionalisering binnen de Voetbalbond het model te worden voor Belgische profclubs. Martens wil het huidige bestuur binnen de clubs niet ondergraven, maar denkt wel dat de eigen herstructurering als voorbeeld kan dienen. “Op dat vlak zou ik zeggen, wie het schoentje past trekken het aan. Let wel, een bedrijfsmatige aanpak is niet zaligmakend. Tegenwoordig zien we in de Belgische eerste klasse jonge managers vanuit de bedrijfswereld opduiken. Ze willen de club leiden zoals een bedrijf, maar zo eenvoudig is het niet!”

Martens beschouwt het voetbal dan ook niet als een bedrijf. Volgens de algemeen directeur gaan de gelijkenissen slechts gedeeltelijk op. “In de bedrijfswereld vormen de kwartaalcijfers een belangrijke graadmeter voor succes. Ze stellen je in staat om een oordeel te vellen over de werking van je bedrijf. In het voetbal moet je de sportieve resultaten van een club beschouwen als kwartaalcijfers. Je wordt er dus elk weekend onderworpen aan een check up! Winst of verlies bepaalt de gang van zaken, en wanneer je drie of vier keer slecht presteert, zal iedereen handelen onder invloed van emoties.”

“Voetbal kan je dus niet vergelijken met een bedrijf. In het voetbal speelt geluk immers een veel grotere rol dan in een bedrijf. Eén goal meer of minder kan het verschil maken tussen winst en verlies. Vaak worden de grootste beslissingen dan ook genomen op basis van dergelijke verschillen”, besluit Martens.

In deel 1 kon u lezen over de mening van Martens over de bekerhervorming: http://www.voetbalkrant.com/nl/nieuws/lees/2012-02-13/martens-beste-is-een-topclub-in-de-bekerfinale

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties