Analyse Wie wint de eindronde?
Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 40 reacties
Wie wint de eindronde?
Foto: © SC

Dit weekend gaat de eindronde tussen Cercle Brugge en drie tweedeklassers van start. De vraag is dus meteen wat we mogen verwachten en wie het zal gaan halen. Wordt het Cercle Brugge, Moeskroen-Péruwelz, Westerlo of WS Woluwe?

Door Sander De Graeve & Aernout Van Lindt

Cercle Brugge

Sinds we werken met een systeem van play-offs, heeft de winnaar van play-off III zich nog niet in eerste klasse weten te houden door de eindronde met de tweedeklassers te winnen. Daar zit een vorm van logica in: de tweedeklassers zitten in de goede flow en een bepaalde winning mood, terwijl de ploeg die zich vanuit play-off III naar de eindronde sleept vaak niet met een goed gevoel zit.

Toch zou het dit jaar wel eens anders kunnen gaan worden. Cercle Brugge was een dikke maand geleden nog een dood beestje: laatste in de stand met 9 punten achterstand op de voorlaatste en zonder nog veel geloof in eigen kunnen. In play-off III ging het op speeldag 1 meteen de boot in op Beerschot en leek het verhaal geschreven, maar onder Lorenzo Staelens verloor de Vereniging nog geen punt. Bekerwinst zou de Bruggelingen nog een extra boost kunnen geven, dus de kansen van Cercle mogen niet te worden onderschat.

Mouscron-Péruwelz

Mouscron-Péruwelz kende van alle vier de ploegen de beste eindsprint. De ploeg die meer over de Franse grens dan in België vertoeft (vier van de vijf trainingen worden op het complex van moederclub Lille OSC afgewerkt) haalde in de laatste weken van de competitie een puike 18 op 21. Het sloot zo de competitie af op een mooie tweede plaats.

Het team lijkt elkaar ook gevonden te hebben. Er is een goede mix van oude rotten en jong talent. De jongens uit Lille hebben zich nu ook volledig geïntegreerd. Of waren het de Belgen die zich moesten integreren? Er spelen namelijk 17! Fransen bij Mouscron-Péruwelz, tegenover 7 Belgen. Met John Jairo Ruiz beschikken ze overigens over een echt wapen in de spits. Het negentienjarige Costa-Ricaanse rastalent van Lille scoorde 14 goals in 24 wedstrijden voor de club. Dit Mouscron-Péruwelz mag niet onderschat worden. Mits een goede start kunnen ze het opnieuw laten spoken op Le Canonnier. Dat ondervonden we al aan den lijve tijdens de bekermatch tegen Standard Luik.

Westerlo

Westerlo weet hoe het voelt om eindrondes te verliezen als eersteklasser. Vorig jaar werd het verwezen naar tweede klasse, maar dit seizoen krijgen ze de kans om meteen terug naar de Jupiler Pro League te keren. De ploeg pakte wel amper 7 op 18 in zijn laatste wedstrijden, dus is het maar de vraag of de goede vorm nog te vinden is in Westerlo.

De Zuid-Kempenaars hebben gelukkig ook een statistiek dat voor hen spreekt. In het seizoen 1996-1997 werden ze tweede in tweede klasse en mochten ze eindronde spelen. Toen gingen ze daarin vlot met de groepswinst aan de haal, genoeg voor een ticket voor de hoogste voetbalklasse. Waarin ze tot vorig seizoen speelden. Kan Westerlo meteen terug?

WS Woluwe

Over de deelname van Woluwe op juridisch vlak vloeide al genoeg inkt, we bekijken hier dus het sportieve en gaan ervan uit dat STVV niet meer in het verhaal voorkomt. Enkel een burgerlijke rechtszaak zou de Limburgers nog kunnen helpen. White Star Woluwe is de vreemde eend in de bijt. Door het warrige seizoenseinde vertrokken er veel spelers, al kwamen er intussen al enkele terug.

Feit is dat Woluwe na de eerste periodetitel nooit meer hetzelfde niveau of regelmaat haalde in de competitie. Het is ook maar de vraag hoe goed de nieuwe coach zijn spelers kent. Felice Mazzu trok na de problemen immers naar eersteklasser Charleroi. Ludovic Batelli zal zijn pionnen erg goed moeten zetten wil Woluwe een kans maken op de promotie. Wij achten die kans echter klein.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties