Eindelijk een manager naar Engels model in België?

Eindelijk een manager naar Engels model in België?
Foto: © SC

Francky Dury is sportief manager bij Zulte Waregem. En de coach tekende ook meteen een contract van tien jaar bij de fusieclub. Een goede zaak?

Door Aernout Van Lindt

Francky Dury was ooit een goed trainer bij Zulte Waregem, alvorens hij vertrok voor een avontuur in Gent. Dat viel uiteindelijk tegen, maar de trainer Dury maakte ondertussen ook plaats voor de coach Dury. Meer dan ooit was hij een manager naar Engels model, zonder zijn eigenheid te verliezen. Hij steekt dan wel meer tijd in analyses en staat minder op het veld, maar blijft dicht bij de spelers staan.

Hij praat als een echte psycholoog met zijn spelers en dat rendeert: vorig jaar werden Berrier, Malanda en Conté elk op hun moment beter dankzij een goede babbel met de coach, dit seizoen werd tenmidden van al de drukte en fuzz omtrent Hazard, Malanda en de aanvoerdersband naarstig verder werkt zonder dat het echt crisis werd aan de Gaverbeek.

Nu ook op papier

Dat Dury meer dan ooit een coach kan zijn en minder een trainer, heeft ook te maken met de professionele aanpak binnen de club. Dury heeft een heel team rond zich, waarbij de taken duidelijk zijn voor iedereen. Niet alleen heeft hij goede assistenten, hij heeft ook een pracht van een fysical coach.

Die structuur blijft staan, Dury krijgt nu ook wat hij al lang wou - meer zeggenschap in de sportieve beslissingen. Die ruimte is er door het vertrek van Decuyper natuurlijk meer dan vroeger. Onder welke term je dat dan plakt heeft weinig belang, voor de door de CEO gevraagde stabiliteit en continuïteit kan het zeker zorgen.

Elk jaar opnieuw jonge talenten of koopjes zien openbloeien aan de Gaverbeek door een coach/manager die soms magische handen lijkt te hebben, het lijkt een mooi vooruitzicht. Binnen tien jaar een evaluatie.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties