Interview Vanderbiest blikt terug op start: "Verlies bij Lierse was perfecte wake up-call"

Manuel Gonzalez
Manuel Gonzalez
| 3 reacties
Vanderbiest blikt terug op start: "Verlies bij Lierse was perfecte wake up-call"
Foto: © Photonews

KV Oostende startte het seizoen dan wel met twee nederlagen, maar zette vervolgens een quasi perfecte reeks neer. De West-Vlamingen trekken dan ook vol vertrouwen naar Sclessin. Mag KVO dromen van meer? We vroegen het aan Fred Vanderbiest.

Cédric De Volder in Oostende

Eerst en vooral, Fred. De start van KV Oostende was meer dan degelijk met tien op achttien. Ik zit hier dan ook aan tafel met een tevreden coach?

“Een competitiestart is altijd moeilijk in te schatten. Maar ik geef toe dat we niet hadden verwacht om op de eerste speeldag bij Lierse SK te verliezen. We hadden er tenslotte een goede voorbereiding opzitten. Maar ze hebben ons gepakt met onze eigen wapens. Achteraf gezien was dat verlies misschien geen slechte zaak, hé. Het was een perfecte wake up-call.”

En dan volgde, op de nederlaag tegen Anderlecht na, een quasi perfect parcours.

“En eigenlijk mogen we zelfs niet verliezen van Anderlecht. Dat was zo’n typische 0-0-wedstrijd. De winst in Cercle een weekje later bleek enorm belangrijk. En sindsdien kunnen we enkel zeggen dat het een geslaagde start was.”

En nu reist KV Oostende met een bonus van twee punten op Standard richting Luik.

“Maar dat kan je eigenlijk op twee manieren bekijken. We hebben dan wel extra kwaliteit in onze rangen in vergelijking met vorig seizoen, maar langs de andere kant had ik niet verwacht om ook buitenshuis al twee overwinningen te pakken. Ik had met de spelersgroep een doelstelling en nu zitten we daar een puntje boven.”

Is het een gewoonte van je om doelstellingen te maken met de spelersgroep?

“Ja, dat gebeurt om de drie weken en daar hangen beloningen aan vast. Vanaf een vier op negen krijgt de groep een extra dag vrij en vanaf een zeven op negen zelfs twee extra dagen. Al moeten ze natuurlijk wel zelf hun loopschoenen aantrekken. Het is dus aan hen, hé.” (lacht)

Ondertussen kampeert KV Oostende toch mooi in de bovenste regionen van de klassering. Mag er gedroomd worden van meer?

“We blijven hier altijd nuchter, hé. Grootspraak is niet aan ons besteed. Het was de bedoeling om onze doelstelling (even goed doen als vorig seizoen, nvdr.) zo snel mogelijk te bereiken en desnoods kunnen we de lat nog altijd hoger leggen.”

Glen De Boeck liet nochtans optekenen dat KVO of Royal Mouscron-Péruwelz dit seizoen play-off 1 zullen spelen.

“Dat is vooral afhankelijk van de prestaties van de topclubs. Vorig seizoen lieten de toppers een pak punten liggen en dan is het mogelijk om met 46 punten de zesde plaats te halen. Maar anders wordt een enorm lastig verhaal, vrees ik.”

“In onze Belgische competitie kan iedereen van iedereen winnen. De vorm van de dag, kleine beslissingen en andere details worden enorm belangrijk. Ik kan op dit moment geen enkele wedstrijd van komend weekend met honderd procent zekerheid voorspellen. Ook de topclubs waren nog niet outstanding, hé.”

Of ik op kerstavond nog steeds in trainingspak naar mijn schoonouders trek? Nee, ik moet er wel op letten sinds ik op het voetbal een kostuum draag

Jullie trekken dus zaterdag naar Luik. Hoe lastig is het om het vernieuwde Standard in te schatten?

“De laatste twee weken hebben hun nieuwe jongens toch ook al gespeeld. Het moeilijke zal zijn dat Standard een nieuwe start zal willen nemen. En zeker naar hun fans toe. Die mensen zijn vrij kalm gebleven in vergelijking met andere jaren. Maar Standard kan zich geen slechte vertoning permitteren.”

Ondertussen ben je zelf bezig aan je tweede seizoen op het hoogste niveau. Is Fred Vanderbiest veel veranderd?

“Ik ben nog steeds dezelfde persoon. Al ben ik wellicht wel iets rustiger in mijn reacties. Al vind ik dat eigenlijk logisch. Ik kreeg vorig seizoen mijn kans in eerste klasse, maar de middelen waren er nog niet. Ik werd er al nerveus van dat we op voorhand werden afgeschreven. Die 2 op 24 van vorig seizoen kwam me dit seizoen na de 0 op 6 alleszins goed van pas.”

Er is wel één groot verschil: je hebt je maatpak niet meer voor een trainingspak geruild.

“Daar is vorig seizoen veel tralala rond geweest. Maar ik was de enige niet, hé. Ook Hein Vanhaezebrouck en Lorenzo Staelens dragen ondertussen een pak. Of ik op kerstavond nog steeds in trainingspak naar de schoonouders trek? Nee, ik moet er wel op letten sinds ik op het voetbal een kostuum draag. (lacht)

En dan lopen er enkele jongens met roze schoentjes rond…

“Je moet eens in een sportwinkel een zwart paar schoenen proberen vinden. Er zijn zelfs veel winkels die de klassieke Copa Mundials niet meer verkopen! En bij Puma maken ze zelfs roze en blauwe schoenen. En dat in hetzelfde paar, hé. We moeten mee met onze tijd, maar soms lach ik er wel eens goed mee. Ik had ze alleszins zelf nooit aangetrokken.”

Alvast veel succes op Sclessin, Fred!

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties