Een kroniek van een onaangekondigd ontslag

Een kroniek van een onaangekondigd ontslag
Foto: © photonews

Het nieuws dat Sepp Blatter op zal stappen als voorzitter van de FIFA sloeg in als een bom. Blatter zat al enkele jaren gekneld tussen verschillende corruptieschandalen die zijn positie onhoudbaar maakten. Een overzicht van de reeks gebeurtenissen die leidden tot zijn ontslag.

17 oktober 2010

Twee leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA worden voorlopig geschorst door de Ethische Commissie van diezelfde FIFA. Het gaat om de Tahitiaan Reynald Temarii en de Nigeriaan Amos Adamu.

Zij kwamen in opspraak nadat aan het licht kwam dat zij hun stem voor de toewijzing van het WK 2018 wilden verkopen.

2 december 2010

Het WK 2018 wordt uiteindelijk toegewezen aan Rusland. De grootste controverse wordt evenwel opgewekt door het feit dat Qatar het WK 2022 zal organiseren.

Vooral het feit dat het eigen technisch rapport onthulde dat het in die periode veel te warm zal zijn om te voetballen, stuit de media tegen de borst.

10 mei 2011

Lord David Triesman, voormalig voorzitter van de Engelse voetbalbond, gooit olie op het vuur. Hij verklaart dat vier leden van het Uitvoerend Comité van de FIFA hun stem wilden verkopen in ruil voor een geldbedrag.

Hij beschuldigt de Trinidaan Jack Warner, de Braziliaan Ricardo Teixeira, de Paraguayaan Nicolás Leoz en de Thai Worawi Makudi.

22 juni 2011

Een maand later wordt Mohammed Bin Hammam, Qatarees vertegenwoordiger bij het Uitvoerend Comité, beschuldigd van corruptie. Hij zou voor € 40.000 stemmen hebben proberen te kopen om het WK naar Qatar te halen. Hij wordt levenslang geschorst.

13 november 2014

De Ethische Commissie van de FIFA publiceert een onderzoek naar de vermeende omkopingen bij de toewijzing van de WK's.  Die commissie haalt aan dat er geen enkele reden is om de WK's van Rusland en Qatar af te nemen.

Ex-voorzitter van de Ethische Commissie Michael Garcia is het daar niet mee eens. Hij verklaart dat het rapport totaal verkeerd wordt geïnterpreteerd door de FIFA.

27 mei 2015

Het begin van het einde van Blatter wordt ingezet. De Zwitserse politie arresteert zeven leden van het Uitvoerend Comité op verzoek van de FBI. Er zou meer dan 150 miljoen dollar zijn gespendeerd om de toewijzing van de WK's aan Qatar en Rusland te 'verzekeren'.

Het Zwitsers parket opent enkele uren nadien ook een strafrechtelijk onderzoek naar die toewijzing. Het schandaal werpt een potentiële bom onder de voorzittersverkiezing van de FIFA die twee dagen later zouden plaatsvinden.

29 mei 2015

Ondanks groeiende, vooral Europese, kritiek vindt de verkiezing toch plaats. Sepp Blatter verslaat zijn enige concurrent, de Jordaanse prins Ali, en krijgt voor de vijfde keer een mandaat om de wereldvoetbalbond vier jaar lang te leiden.

2 juni 2015

Secretaris-generaal van de FIFA, Jerôme Valcke, wordt nu ook beschuldigd. Er duiken bewijzen op dat de rechterhand van Sepp Blatter een slordige tien miljoen dollar aan smeergeld zou hebben betaald aan Jack Warner.

Het zou de laatste scheur in Blatters FIFA-firmament worden. Op een persconferentie kondigt hij aan dat hij eind 2015 opstapt als voorzitter van de FIFA.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties