Eurostadion: wensen Anderlecht en Bam/Ghelamco liggen lichtjaren uit elkaar

Eurostadion: wensen Anderlecht en Bam/Ghelamco liggen lichtjaren uit elkaar
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Opmerkelijk perscommuniqué deze ochtend: Anderlecht stopt de onderhandelingen over het Eurostadion en trekt zich (voorlopig) terug. Met andere woorden, paars-wit legt het initiatief volledig bij BAM/Ghelamco en de KBVB. Binnen de Raad van Bestuur is dit het laatste alternatief gebleken...

Door Johan Walckiers

Veel meer officiële verklaring dan de boodschap die vanmorgen op de website verscheen, wou Anderlecht vandaag niet geven. "In de huidige vorm is het voor de club financieel en structureel niet haalbaar", aldus perswoordvoerder David Steegen op de persconferentie van Besnik Hasi. 

"Het gaat hier om de toekomst van de club, maar onze deur blijft altijd openstaan voor een constructief gesprek", besloot die. Kort, maar er valt veel uit op te maken.

Van Biesbroeck weigert zich onder druk te laten zetten

Sinds de aanstelling van Jo Van Biesbroeck, voormalig topman van AB InBev en vertrouwensman van Alexandre Van Damme, lopen alle extrasportieve zaken via hem. En het Eurostadion staat helemaal bovenaan zijn lijstje. Van Biesbroeck, een topmanager met tientallen jaren ervaring, weigert zich echter onder druk te laten zetten.

Anderlecht heeft de deuren niet op slot gedaan, maar heeft de keuze om ze open te duwen nu in handen gelegd van BAM/Ghelamco.

Een paar melkwegen uit elkaar

"De standpunten van BAM/Ghelamco en van ons liggen een paar melkwegen uit elkaar", vertrouwde een insider ons toe. BAM/Ghelamco wil immers niet enkel als bouwheer optreden, maar ook als exploiteur van het stadion. Een groot deel van de inkomsten zou in dat geval naar hen stromen.

Iets wat Anderlecht absoluut niet ziet zitten aan de huurprijs die ze moeten betalen (om en bij de 11 miljoen euro per jaar, nvdr.). En daarbij krijgen de Brusselaars te weinig inzeg in het hele bouwdossier. De ideeën die door Anderlecht op tafel worden gelegd, werden al een paar keer weggelachen. 

KBVB als tussenpersoon

BAM/Ghelamco wil de touwtjes grotendeels in handen houden, maar wordt nu voor een ultimatum gesteld: een andere huurder zoeken of inbinden. En Anderlecht wil dat de KBVB als tussenpersoon optreedt, want de belangen voor hen zijn ook bijzonder groot, al zou hun participatie in het stadion miniem te noemen zijn.

Om het project in orde te krijgen voor het EK 2020 moet er eind 2017 met de bouwwerken begonnen worden. Op dit moment ziet het er allesbehalve rooskleurig uit, want de wensen van beide partijen liggen lichtjaren uit elkaar. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties