Column Eén-twee van de week: "Filip Joos heeft er een handje van weg om zich te profileren als de ultieme homo literatus van de voetbalwereld"

Redactie
| 63 reacties
Eén-twee van de week: "Filip Joos heeft er een handje van weg om zich te profileren als de ultieme homo literatus van de voetbalwereld"
Foto: © SC

Wesley Muyldermans is auteur van verschillende boeken, maar eet, drinkt en ademt vooral voetbal en nog eens voetbal. Wekelijks geeft hij in ‘De Eén-twee van de Week’ zijn eigenzinnige en scherpe kijk op nieuwsfeiten, weetjes, geruchten of personages die de voorbije voetbalweek gekruid hebben.

Men beweert vaak dat veldrijden dé sport bij uitstek is van de doodgewone man en vrouw in de straat, zij die op zaterdag of zondag met plezier hun botten aantrekken om in het slijk te gaan ploeteren, liters bier en jenever naar binnen te werken en, vooral dat, hun verstand op nul te zetten en ongedwongen sportplezier te beleven. Laat dat schoeisel en die jenever achterwege en je kan de omschrijving perfect kopiëren naar de échte volkssport nummer één: het voetbal.

Vraag aan diezelfde Jan en Mie met de klak wie ze de meest hatelijke personen vinden en, los van hun schoonmoeder, zal het merendeel antwoorden: politiekers! Waarom? Omdat ze met ons geld gaan lopen én omdat we geen snars begrijpen van wat ze zeggen! Ze hanteren een woordenschat die Jan en Mie niet beheersen, noch willen beheersen.

De rijke woordenschat van Defour, Vanden Borre en De Witte ... Peeters en De Wever kunnen er nog iets van leren

Nee, onderuit geschoven in hun luie zetel stemmen zij niet af op Villa Politica of de Zevende Dag, maar wel op hun geliefkoosde sportzender Play Sports. Het is voor hen een verademing om er tijdens de interviews voor en na de wedstrijden ondergedompeld te worden in de rijke woordenschat van jongens zoals Steven Defour, Anthony Vanden Borre of Seth De Witte. Kris Peeters, Bart De Wever en Geert Bourgeois kunnen er nog iets van leren!

Groot is dan ook de verbijstering van Jan en Mie wanneer zij geconfronteerd worden met het commentaar van woordengoochelaar Filip Joos, van wie geweten is dat hij meer dan een serieuze boon heeft voor de Buffalo’s. Ooit sprak Joos eens de gevleugelde woorden: ‘Sinds ik kinderen heb, spaar ik tranen van ontroering voor hen, maar Kums, in die wedstrijd, bracht me op de rand.’

Joos blijkt een boon te hebben voor Sven Kums

Net als u en ik, blijkt Joos dus ook een boon te hebben voor Gouden Schoen Sven Kums. En net als u en ik, zaten Jan en Mie vorige zondag in hun luie zetel naar de topper AA Gent – Anderlecht te kijken op Play Sports, een match waarin volgens Joos de prestatie van Kums stratosferische proporties begon aan te nemen. ‘Wat belieft er u?’, weerklonk er voor menig Vlaams tv-scherm.

Co-commentator Geert De Vlieger, die dat welbepaalde woord ongetwijfeld nog nooit in welke voetbalcontext dan ook hoorde vallen, maar niet van gisteren is, trachtte de meubelen te redden en zei: ‘Ja, Filip, hij speelt echt goed vandaag.’ Een luide ‘OEF!’, hoorbaar tot in de stratosfeer, galmde door de huiskamer van Jan en Mie. Even hadden ze gedacht dat voetbalkenner Joos hen met de neus op hun beperkte voetbalkennis had gedrukt. Zij vonden Kums écht wel goed spelen, tot dat loodzwaar klinkende woord uit Joos’ mond kwam. Maar Geert was de reddende engel, stratosferisch was echt wel goed …

Alvorens zondag tot zijn stratosferisch hoogtepunt te komen ...

Filip Joos, die niet wil onderdoen voor zijn zeer geletterde zus, heeft er een handje van weg om zich te profileren als de ultieme homo literatus van de voetbalwereld. Alvorens zondag tot zijn stratosferisch hoogtepunt te komen, had hij het ooit ook al eens over een pandemonium dat werd opgevoerd, een tabula rasa bij Club Brugge, het toekomstige embonpoint van Lionel Messi en ooit rolde het woord anachronistisch over zijn lippen.  

Beste Filip, ik smeek u, ook in naam van Jan en Mie: zorg ervoor dat het voetbal een échte volkssport blijft, waarbij we niet constant met een woordenboek op de schoot moeten zitten om uw onbetwistbare taalkundige talenten te onderkennen. In tijden waar de ticketprijzen al elitair genoeg zijn, is dit meer dan nodig! Spaar uw superieur taalgebruik om vooral uw columns naar een stratosferisch niveau te tillen …

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties