Club-icoon analyseert de bekerfinale: "Ik wil het eens zien als het 11 tegen 11 blijft"

Maarten Pottie
| 39 reacties
Club-icoon analyseert de bekerfinale: "Ik wil het eens zien als het 11 tegen 11 blijft"
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Net als alle supporters van Club Brugge, keek ook Leo Van Der Elst naar de bekerfinale tegen Standard afgelopen zondag. En ook hij was ontgoocheld met de uitslag en de manier waarop de ploeg speelde. Voetbalkrant.com vroeg hem om een reactie op de verloren finale.

Leo Van Der Elst weet waarover hij spreekt, hij speelde zelf 4 jaar bij Club Brugge en won in 1986 de beker na een finale tegen stadsrivaal Cercle. Hij geeft ons zijn visie op enkele zaken tijdens en rond de bekerfinale.

Het niveau

“De beste ploeg heeft gewonnen, het was zeker geen onverdiende overwinning”, begint Van Der Elst zijn analyse. Hij vindt dat niemand die Club een warm hart toedraagt tevreden kan zijn met de prestatie, maar een verklaring heeft hij daar niet voor. “Ik vind het heel raar. Er werden geen duels gewonnen en de tweede bal was altijd voor Standard. Dat is niet de gewoonte van blauw-zwart. Meestal zet Club direct hoge pressing en proberen ze de tegenstander te destabiliseren, maar daar heb ik weinig van gezien.”

Er werden geen duels gewonnen en de tweede bal was altijd voor Standard -Leo Van Der Elst

De spelers

Van Der Elst weigert te geloven dat een gebrek aan motivatie of teveel focus op de titel de reden kan zijn, hij is ervan overtuigd dat elke speler die beker wou pakken. Iemand met de vinger wijzen als verantwoordelijke voor het verlies doe hij niet. “Het was een collectief falen, voetbal is nog altijd een ploegsport. En ik wil het nog wel eens zien als ze met 11 tegen 11 blijven”, aldus de ex-international.

De rode kaart

“Na een zwakke eerste helft speelde Club beter in de tweede periode tot ze met 10 vielen”, vindt Van Der Elst. Hij ziet het uitvallen van Abdoulay Diaby als een kantelmoment. “Ik heb Diaby al vaak zien spelen en het is een speler die ook kan scoren als hij niet in de match zit, dat is een van zijn kwaliteiten. Ik vond die rode kaart redelijk streng. Er was natuurlijk een reactie en dat mag niet, maar ik heb zelf lang gevoetbald en in het heetst van de strijd kan dat voorvallen”, zegt de ervaren ex-speler van Club Brugge.

'No sweat, no glory' is niet voor niets de slogan van Club Brugge

-Leo Van Der Elst

De voorzitter

Over het feit dat voorzitter Bart Verhaeghe de kleedkamer binnenkwam om de spelers de levieten te lezen is Van Der Elst duidelijk: “Ik vind dat absoluut terecht. De spelers moeten daarmee kunnen omgaan. Ze spelen voor deze club dus moeten ze zich voor elke wedstrijd voor 100 miljoen procent inzetten. 'No sweat, no glory' is niet voor niets de slogan van Club Brugge.”

De titel

Maar Van Der Elst is positief, volgens hem was de bekerfinale een accident de parcours. “Ik denk dat de knop nu moet omgedraaid worden en dat iedereen zich moet focussen op play-off 1, maar dat zal geen probleem zijn.” Hij maakt alleszins duidelijk dat hij nog volop in de titel gelooft. "Ik ben ervan overtuigd dat Club Brugge een van de grote favorieten is, alleen gaan ze dan geen non-matchen meer mogen spelen zoals de bekerfinale”, besluit Van Der Elst vol vertrouwen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties