De gekste fratsen die de competitiehervorming met zich meebrengt

Redactie
| 14 reacties
De gekste fratsen die de competitiehervorming met zich meebrengt
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De competitiehervorming zit er nu echt wel aan te komen. Vanaf volgend seizoen spelen acht teams in eerste klasse B, maar hoe gaat het allemaal in zijn werk? Welke speciale gevallen zijn er mogelijk. We stellen onszelf enkele vragen én geven de antwoorden.

Kan een ploeg een kampioenschap winnen én degraderen tegelijk?

Ja, dat kan. Er zijn twee kampioenschappen van 14 wedstrijden elk in 1e klasse B, beide kampioenen spelen daarna nog een extra wedstrijd om te bepalen wie naar eerste klasse A mag gaan. De verliezer daarvan is echter niet automatisch geplaatst voor play-off 2 en kan - bij een slecht resultaat in het andere kampioenschap - dus in de degradatiepoule terechtkomen.

Kan een ploeg dat twee keer vijfde wordt in 1B het jaar nadien Europees spelen?

Ja, dat kan. De resultaten van beide competities worden opgeteld en twee keer een vijfde plaats kan voldoende zijn om in de top-4 te belanden. Dan gaan de punten op nul en kan je door winst in play-off 2 en in een barragematch tegen het nummer 4 van play-off 1 nog Europa in.

Wat als een ploeg in 1B beide kampioenschappen wint?

De play-offwedstrijd tussen beide ploegen heeft dan weinig zin. Of er dan gewoon géén wedstrijd komt, of dat de tweede uit het totaalklassement een kans krijgt? Dat is niet duidelijk uit de reglementen te halen.

Gaat dit de kalender luchtiger maken?

Neen, allerminst. Een team dat in play-off 2 all the way gaat en de barrages tegen een team uit play-off 1 mag spelen zal 44 (in plaats van 40 nu) wedstrijden moeten bekampen. Topschutter worden lijkt zo via play-off 2 wel opnieuw wat makkelijker te worden.

In welke play-off(s) worden de punten gedeeld?

In play-off 1 voorlopig nog steeds, maar ook in play-off 3 tegen degradatie zullen de punten uit de twee competities van 14 wedstrijden worden gedeeld. Opgelet: deze play-off 3 heeft niets te maken met de nummer 16 van eerste klasse A, die ploeg zakt sowieso.

Wat doet de kampioen van 1B na half maart?

Niks. Net als de degradant uit eerste klasse A spelen zij geen wedstrijden meer. Geen play-off 2 voor hen, waardoor het nummer 21 (zie boven) van ons land meer kans maakt op Europees voetbal dan het nummer 17.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties