De cijfers bewijzen het: Club Brugge moet zich écht wel dringend herpakken (want je weet maar nooit...)

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 4 reacties
De cijfers bewijzen het: Club Brugge moet zich écht wel dringend herpakken (want je weet maar nooit...)
Foto: © photonews

Voor Nieuwjaar raasde de machine Club Brugge op behoorlijk indrukwekkende wijze door de competitie, met hier en daar het geluk van de toekomstige kampioen. Maar in 2018 sputterde de motor toch behoorlijk en dat zie je ook duidelijk aan de statistieken.

20 overwinningen op 30 boekte Club Brugge in de reguliere competitie, waarvan 17 (!) voor de winterbreak. Dit jaar won blauw-zwart nog slechts 3 matchen van de 9 matchen die het nog afwerkte. Enkel thuis tegen Oostende en KV Kortrijk en op STVV werd er gewonnen. Van speeldag 25 tot en met 28 speelde het leger van Ivan Leko zelfs vier keer op rij gelijk. 

En wat vooral in het oog sprong: het aantal tegendoelpunten. In totaal heeft Club er 33 geslikt, waarvan 19 in de 21 matchen voor de jaarwisseling en maar liefst 14 in de 9 resterende matchen tot het einde van de reguliere competitie. De autoritaire leider pakte 8 clean sheets voor Nieuwjaar, nog slechts één keer, met name op de slotspeeldag tegen STVV. 

Spitsen in verval

Nog opvallend: de relatief povere doelpuntenproductie na de winterstop. 15 stuks in 9 matchen versus 53 (!) goals in de voorgaande 21 duels. Niet dat blauw-zwart dus totaal niet meer scoorde, maar vooral de spitsen lieten het flink afweten. Nochtans leek dat net de grote kracht van Club, die offensieve weelde en goeie mix. 

Ter illustratie van onze vaststelling: Abdoulay Diaby scoorde slechts 2 van zijn 11 competitiegoals in 2018, spitsbroeder Wesley scoorde in totaal 7 keer, waarvan maar eentje dit jaar en bij Jelle Vossen en Emmanuel Dennis is het na Nieuwjaar pas echt dramatisch: respectievelijk 0 en 1 goal(s). 

Vormer uit vorm

Maar ook Ruud Vormer deelt in de malaise, nota bene toch de grote roerganger bij Club met 10 goals en 15 assists. De 29-jarige kapitein en aanjager pakte in het eerste deel van het seizoen uit met 7 goals en 14 assists, maar de Gouden Schoen belandde vervolgens in een dip en was nog slechts goed voor 3 goals en 1 assist. Sinds zijn individuele bekroning zit hij zelfs maar aan 1 goals en 1 assist. Tja...

En dan belanden we bij play-off 1. 3 op 9, dat is hoe dan ook al geen fraai rapport om de eindsprint mee in te zetten, maar wat nog veel zorgwekkender is: Club scoort nu ook niet meer. 1 goaltje tegen Genk, that's it. En het was dan nog een strafschop (van Lior Refaelov). Tegen AA Gent en Anderlecht wel veel steriel balbezit, maar nauwelijks uitgespeelde kansen. Club moet zich dus toch dringend herpakken. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties