Moeskroen kampioen? De bedenkers van de legendarische uitspraak aan het woord: "Iets wat begon als een grap..."

Sam Suttels
Sam Suttels
| 1 reacties
Moeskroen kampioen? De bedenkers van de legendarische uitspraak aan het woord: "Iets wat begon als een grap..."
Foto: © photonews

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ooit begon het als grap, maar tegenwoordig heeft iedereen het over 'Moeskroen kampioen'. Wij belden 2 van de 4 bedenkers van de opgerichte Facebookpagina 'Ministerie van Sport' op en zij deden hun verhaal over hoe deze op het eerste zicht onschuldige uitspraak een eigen leven is beginnen leiden.

Makkelijk slachtoffer

Kenny Vermeulen verklaart hoe de grap in het leven geroepen werd. "Het lachen met Moeskroen begon enkele jaren geleden", vertelt hij in gesprek met Voetbalkrant.com. "De ploeg kampte met licentieperikelen en was een makkelijk slachtoffer."

Het dreigde heel even verkeerd te lopen toen de pagina een privébericht kreeg van iemand die vermoedelijk werkzaam is binnen de club. “Het was een dreigbericht. Als we niet zouden stoppen met al dat lachen met Moeskroen, gingen ze een klacht tegen ons indienen voor laster en eerroof. We beslisten om het over een andere boeg te gooien en om effectief voor Moeskroen te gaan supporteren."

Spandoek 'Moeskroen kampioen'

Het daaropvolgende seizoen gooide Moeskroen hoge ogen van bij de start en dat was welgekomen. Kenny vertelt over de eerste wedstrijd die ze gingen kijken. “Dat was Moeskroen-Club Brugge. We konden natuurlijk niet zonder lege handen toekomen en besloten om een spandoek te maken met daarop 'Moeskroen kampioen', ondersteboven geschreven om op te vallen. Dat hingen we op in de spionkop.”

“Tijdens de rust kwam de persverantwoordelijke van Moeskroen polsen hoe het met dat spandoek zat. Ze kwam erachter dat we van het 'Ministerie van Sport' waren. We lieten merken dat we gekomen waren als fans en niet om de spot te drijven. Moeskroen won die wedstrijd overigens van Club.”

Credibiliteit

Nadien volgde ook een eerste uitmatch. “Om te bewijzen dat we het serieus meenden, gingen we mee naar een uitwedstrijd op Waasland-Beveren. Er waren in totaal misschien 200 meegereisde supporters, dus daardoor bouwden we credibiliteit op."

Kenny ging recent nog naar de uitmatch op Gent en de thuismatch van afgelopen weekend tegen Lokeren. Ondertussen bouwden ze een goede band op met de persverantwoordelijke. “We zijn in onze opzet geslaagd. We krijgen heel wat sympathie van binnen de club.”

Dries De Kimpe, één van de andere drie bedenkers, gaf eveneens zijn versie over het opmerkelijke verhaal. “Moeskroen kampioen bekt goed. Het was niet moeilijk om Moeskroen als target eruit te pikken. Na misnoegde reacties van Moeskroen-supporters keerden we onze kar en de rest is geschiedenis."

Champions Mode op Fifa en contact met verschillende merken

"We kregen zelfs al berichten van iemand die de Champions Mode op 'FIFA' uitspeelde met Moeskroen of iemand die met een spandoek 'Moeskroen kampioen' naar een veldrit trok. De community heeft het volledig overgenomen, dat is zalig om te zien.”

Ook een aantal merken namen al contact op ondertussen. “De reden hiervoor is dat wij 18 tot 25-jarigen goed kunnen bereiken, iets wat voor hen veel moeilijker is. Wij zeggen categoriek 'nee' hiertegen omdat we de objectiviteit willen bewaren.”

Goed contact met persverantwoordelijke

Dankzij de communicatieverantwoordelijke (Céline Mawet, red.) van Moeskroen onderhouden ze een goed contact met de club. “Zij fungeert als onze contactpersoon. Dankzij haar kwamen we op de radar. Daardoor kunnen we nu en dan acties houden op onze pagina zoals bijvoorbeeld het verloten van tickets voor een match van Moeskroen.”

Verrast door de recente historische 18/18 van Les Hurlus zijn beide heren niet. “Moeskroen heeft goede spelers en speelt aangenaam voetbal. Op korte tijd gingen de toeschouwersaantallen op Le Canonnier van 1500 naar 6000. Iets wat begon als een grap blijft op die manier goed vol te houden.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties