Interview: Mister Anderlecht spreekt, wij luisterden: "Volgend seizoen de titel? Geen mirakels verwachten!" 
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 2 reacties

Pär Zetterberg ziet ook dat Anderlecht de komende jaren weer zal moeten bouwen

Mister Anderlecht spreekt, wij luisterden: "Volgend seizoen de titel? Geen mirakels verwachten!" 
Foto: © photonews

Er zijn analisten die zich afvragen wat Pär Zetterberg doet bij Anderlecht. Eigenlijk is het wat vanalles en is hij in zijn eerste half jaar vooral aan het observeren. Maar dat de Zweed straks grote inspraak krijgt in het beleid lijkt voor iedereen een goeie zaak. Want zijn klare kijk heeft hij nog.

Pär, het zal deze week wat plezanter zijn op de club na de winst tegen Standard?

"Ja, ik kan niet ontkennen dat die zege deugd deed. Er was dit seizoen een groot gebrek aan vertrouwen, maar dat was niet te zien tegen Standard. Maar dat is eigenlijk wat we elke week willen zien. We kunnen aanvaarden dat we verliezen, maar niet dat niet iedereen zich geen 100 procent gaf."

Aanvaarden van te verliezen... Kijk, dat is een probleem bij Anderlecht.

"Ik weet ook wel dat we enkele goeie transfers gaan moeten doen. Dat is duidelijk. Nee, ik ga de posities niet aan je neus hangen. (lacht) Maar er moet kwaliteit bij, spelers die ons beter kunnen maken. En er moeten er ook vertrekken, want de groep is te groot. Er is nog heel wat werk, maar we zoeken oplossingen."

Heb jij ook inspraak in de keuze van de trainer?

"Ja, dat is een zaak van het transfercomité waarin ikzelf, Marc Coucke, Michael Verschueren, Jean Kindermans en Frank Arnesen zetelen. Het is een heel belangrijke keuze. Hij moet de stijl hebben van Anderlecht en de weg willen volgen die we ingeslagen zijn. Anders wordt het moeilijk. Hij moet volgen in wat we beslist hebben voor de komende jaren, zijnde met de jeugd spelen."

't Is een rotseizoen geweest hé...

"Het was geen superseizoen nee. (lacht) Maar met wat geluk kunnen we het nog positief afsluiten met die vijfde plaats die mogelijk recht geeft op Europees voetbal. Het past niet voor een club als Anderlecht om geen Europees te spelen."

Zeg eens eerlijk: wat vind jij van je job nu?

"Tof, echt, ik amuseer me. Op training speel ik soms nog mee. Dat is makkelijker om raad te geven. Ik ben ook goed geaccepteerd in de groep. Ik werk veel met de jongeren en dan heb je nog mijn werk met het bestuur. Ik doe eigenlijk veel in alle geledingen van de club."

Gaat het nog om mee te trainen met die mannen? Je ziet er messcherp uit. 

"Het gaat met de knieën. (knipoogt) Het is trouwens niet met de knieën dat je scoort, dat gebeurt met intelligentie. Ik loop wel nog goed hoor, beter dan wandelen."

Maar op de bank zit je niet meer?

"Nee, maar dat was mijn beslissing. Te veel chefs in de keuken is niet goed."

Zitten er dan niet te veel chefs in dat transfercomité?

"Nee, we werken allemaal voor hetzelfde doel: Sporting vooruitgang laten boeken. Je hebt altijd wel iets te zeggen, maar dat betekent niet dat de anderen je daarin volgen. In het verleden was er maar één man die besliste. In Michael zijn concept is het de bedoeling om flops te vermijden. Als we unaniem zijn, zullen we voor die speler gaan."

Is de werking van Genk een voorbeeld? 

"Ja, ik vind Genk echt wel een voorbeeld. Het werk dat ze de voorbije jaren deden op transfergebied is fantastisch. Al hun inkomende spelers zijn bijna allemaal schoten in de roos."

Volgend seizoen moet Anderlecht weer meespelen voor de titel?

"(twijfelt) Je moet nu ook geen mirakels gaan verwachten. We moeten bouwen. We gaan niet de finale van de Europa League spelen hoor. Het kan dat we meespelen voor de titel, maar als je de achterstand op Genk ziet dit seizoen... Voor de titel gaan we echt een paar heel grote transfers nodig hebben."

We horen de naam Mbokani dikwijls vallen.

"Hij heeft dit jaar veel goed gedaan, we kennen zijn kwaliteiten. Maar hoe oud is hij nu? 34? En hij heeft ook last aan zijn knieën? We zullen zien."

Wat zoek je dan precies?

"Intelligente spelers. Kijk, toen Vincent Kompany in de ploeg kwam, maakte hij ook fouten hoor. Maar wat deden we? We zetten Hannu Tihinen naast hem. Geen wereldvoetballer, maar een heel intelligente jongen die tegen Vincent zei wat hij moest doen. Zo liep Kompany niet verloren. Een jongen als Yari moet dat ook naast zich hebben."

Hebben jullie momenteel die spelers?

"Nee, niet genoeg. Dat missen we soms. In mijn tijd hadden we verschillende patrons. Bazen die beslisten wat er gebeurde op het veld, want je kan niet altijd de instructies van de coach afwachten. Je moet zelf initiatief nemen. En dat missen we nu toch wel."

Meer nieuws

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Nieuwste reacties