Interview Is dit geen oplossing voor Anderlecht? "Zet Kompany gewoon als verdedigende middenvelder"
Johan Walckiers
Johan Walckiers
| 10 reacties

Vincent Kompany kan zelf voor het evenwicht op het middenveld gaan zorgen

Is dit geen oplossing voor Anderlecht? "Zet Kompany gewoon als verdedigende middenvelder"
Foto: © photonews

Anderlecht speelde tegen KV Oostende met slechts één verdedigende middenvelder terwijl ze de voorbije weken al hun punten namen met twee man voor de verdediging. Kwam dat omdat Vincent Kompany opnieuw speelde? "Ja, zeker", knikt Walter Baseggio. Die ook weet waarom...

Met Kayembe voor de verdediging werden er punten gepakt, maar bij de terugkeer van Kompany was er geen plaats meer voor hem in de basis. "Dat komt omdat Vincent zelf veel op het middenveld komt. Hij wil die pass tussen de linies zoeken. Daarom zullen Vercauteren en Kompany geoordeeld hebben dat er slechts één verdedigende middenvelder nodig was", meent Baseggio.

Iets wat wel eens zou kunnen kloppen, want Kompany zocht inderdaad veel de infiltratie op. Daardoor kwam er wel veel ruimte in zijn rug te liggen. "Het is echt een probleem dat de spelers dat tactisch niet kunnen oplossen. In een verdediging met vier moet je elkaar dekking geven. Maar één lange bal van Oostende bracht hen al in de problemen."

Als je met één verdedigende middenvelder speelt, kan je soms eens met twee spitsen spelen

En waarom niet Kompany zelf op het middenveld gaan zetten? Cobbaut en Kana deden het niet slecht centraal. Het zou een oplossing voor heel wat problemen kunnen zijn. Lokonga is niet die pure muur voor de defensie en Kayembe is niet de beste verdeler. Kompany heeft dat wel alle twee in zich.

"Dat zeg ik al sinds begin dit seizoen", knikt Baseggio. "Als hij die passes wil geven, dat hij dat dan doet vanuit het middenveld. Waarom zetten ze hem niet eens als nummer zes? Hij kan dat. En dan kan je met één defensieve middenvelder spelen."

En het heeft nog een voordeel. "Als je met één verdedigende middenvelder speelt, kan je soms ook eens met twee spitsen gaan spelen. Dat zou Anderlecht tegen ploegen als Oostende en Kortrijk toch moeten doen..."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Ontvang het voetbalnieuws van jouw favoriete ploeg per mail

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties