VÃ¥lerenga naar 2e ronde Royal League

Nils Vanbellingen

Na vier speeldagen lijken de tickets in groep A van de Scandinavische Royal League zo goed als uitgedeeld. VÃ¥lerenga ging winnen in DjurgÃ¥rden en is daarmee al zeker van de volgende ronde. Ook Rosenborg staat na een thuiszege tegen het Deensje Esbjerg erg dicht bij de tweede groepsfase. In groep 3 won  Malmö na een sterke wedstrijd van Brann, waardoor de Zweedse kampioen zich naast de Noorse bekerwinnaar aan de kop van de groep hijst. De overige drie wedstrijden werden op vraag van de TV-zenders naar morgen verschoven.

DjurgÃ¥rdens IF – VÃ¥lerenga IF  0-1

Vålerenga heeft na een simpele 0-1-zege tegen Djurgården zijn ticket voor de volgende ronde al beet. Grote held bij de Noren was de nieuwe aanwinst Stefan Ishizaki, gekocht met nota bene de opbrengsten van de drie eerste Royal League-wedstrijden. Ishizaki scoorde twee minuten voor rusten de winnende treffer, waardoor Vålerenga het maximum van de punten behoudt en zich als eerste ploeg mag opmaken voor de volgende ronde. Djurgården blijft op één schamel puntje steken en is zo goed als uitgeschakeld.

DjurgÃ¥rdens IF: Wahlström, Concha, Ottesen, Kuivasto, Arneng, Hysén, Asare (77' Wowoah), Magro (65' Arnason), Sjölund (61' Amoah), Johannesson, Backman.
Vålerenga IF: Arason, Brocken, Muri, Ishizaki (67' dos Santos), Holm, Iversen (79' Hulsker), Skiri, Hovi, Wæhler, Gashi, Fredheim Holm (63' Berre).

Doelpunten: 43’ Ishizaki (0-1)
Scheidsrechter: Mikael Svendsen (Denemarken)
Toeschouwers: 5.281

Rosenborg BK â€“ Esbjerg fB  1-0

Na een nipte maar verdiende zege staat Rosenborg met één been in de tweede ronde. De Noorse kampioen was op eigen veld duidelijk de betere van Esbjerg, maar met name Helstad en Braaten konden de kansen niet verzilveren. In een magere eerste helft werd dan ook niet gescoord. Ook na de rust was het de thuisploeg die op zoek ging naar de openingstreffer. Het was echter wachten tot de 78e minuut vooraleer de verdiende goal viel: StÃ¥le Stensaas trapte een vrije trap vanop 20 meter knap binnen. Esbjerg probeerde daarna nog wel, maar kwam nooit aan echte kansen. De tweede ronde ligt hierdoor veraf voor de Denen.

Rosenborg BK: E. Johnsen (46' Rønningen), Hoftun, Strand (74' Tettey), F. Johnsen, Solli, OdegÃ¥rd (84' Brattbakk), Helstad,  Stensaas, Braaten, Kvarme, Dorsin.
Esbjerg fB: Winde, Christensen, Afriyie (83' Pedersen), Thorup (68' Murci), Berglund, Jensen (83' Jørgensen), Kristiansen, Andreasen, Lucena, Poulsen, Høgh.

Doelpunten:
78' Stensaas (1-0)
Scheidsrechter: Stefan Johanesson (Zweden)
Toeschouwers: 4.771

Malmö FF – SK Brann  2-0

Na een saaie eerste 20 minuten nam Malmö de bovenhand. Op een besneeuwd veld dreigde de thuisploeg vooral via een bedrijvige Markus Rosenberg. Brann, zonder de geblesseerden Sæternes en Robbie Winters, kon daar weinig tegenover zetten. De eerste kans voor de Noren viel pas vlak voor rust, toen Kvisvik nipt naast besloot. Ook na de pauze was het Malmö dat domineerde, en de Zweedse kampioen klom na 54’ minuten dan ook verdiend op voorsprong: Olsson stuurde Osmanovski alleen af op Brann-doelman Opdal, en het stond 1-0. De ban was gebroken: amper drie minuten later glipte uitblinker Rosenberg door de buitenspelval, en de jonge Zweed verdubbelde de score. Rosenberg scoorde meteen daarop ei zo na zijn tweede van de dag, toen hij de doelman omspeelde en voor een leeg doel maar in te leggen had. De bal bleef echter in de sneeuw steken. Malmö controleerde de wedstrijd en de verdiende zege kwam niet meer in gevaar. De Zweedse kampioen bevestigt dus zijn uitstekende vorm van na de winterstop, en klimt in de Royal League naast Brann, dat na een goede start nu een tweede opeenvolgende nederlaag lijdt in het wintertornooi.

Malmö FF: Asper, Persson, Abelsson, Olsson (88’ Nilsson),  Mattisson, Skoog, Chanko, Osmanovski, Holgersson, Rosenberg (74’ Barlay), Andersson.
SK Brann: Opdal, Ophaug, Soma, Guntveit, Haugen (65’ Sanne), Ystaas (65’ MacAllister), Hanstveit, Miller (82’ Walde), Sigurdsson, Scharner, Kvisvik.

Doelpunten: 54’ Osmanovski (1-0), 57’ Rosenberg (2-0)
Scheidsrechter: Anders Hermansen (Denemarken)
Toeschouwers: 3.896