Column Tribune: Belgacom, nu komt de 'maar'

K M
| 0 reacties
Tribune: Belgacom, nu komt de 'maar'
Foto: © SC

Belgacom koopt voor 36 miljoen de voetbalrechten van de Belgische eerste en tweede klasse. En het gaat samenwerken met de VRT. Het bericht zorgde vorige maand voor een hoerastemming bij menig voetbalsupporter. En dat werd aangezwengeld toen in Het Journaal bekend werd dat het niet onmogelijk was dat de VRT zondag om 18u een match live zou uitzenden. Niet dat de VRT met Carl Huybrechts tijdens de Champions League het niveau van de VTM-sportredactie oversteeg, maar de samenwerking met Woestijnvis deed denken aan de gouden Uytterhoeventijden. Dus waren de Vlaamse voetballiefhebbers niet ontevreden.
 
Maar, en nu komt de maar. Een wedstrijd live om 18u. Leuk, maar de toppers van de speeldag zullen wel via de betaaltelevisie worden uitgezonden. Westerlo-STVV, welke voetballiefhebber, buiten de supporter van beide ploegen, zit daar op te wachten? En: zo'n wedstrijd lokt al weinig volk naar het stadion, wat zal dat worden als die live op de VRT te zien is?
 
Maar. De regionale tv-zenders houden hun hart vast. De samenwerking met de VTM verliep de jongste seizoenen uitstekend. Er mochten in de eerste klasse beelden gemaakt worden op het voetbalveld met eigen camera's, de commerciële omroep vond dat interessant, want de VTM kon die beelden dan gewoon opvragen en spaarde een cameraman/ploeg uit. 
Met de VRT wordt het wellicht anders. Ze kijkt niet op een cameraman meer of minder. Ook de tweede klasse, waar de regionale televisies toch vooral hun kijkers rekruteren, is in het bezit van Belgacom en de VRT. Als zij beslissen een programma te maken op maandagavond, dan zouden de regionale omroepen de beelden pas mogen tonen op dinsdagavond. 
 
Vlaams Volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé interpelleerde Vlaams mediaminister Geert Bourgeois hierover. Alle politieke partijen waren het erover eens dat de regionale omroepen via vrije nieuwsgaring zeker beelden moeten kunnen tonen van de nationale voetbalcompetitie. 
Dus kwamen de geïnteresseerde regionale tv-zenders samen op het kabinet van Geert Bourgeois. Sommige met directe eisen: Wij willen zoveel minuten van dit, zoveel minuten van dat. De West-Vlaamse televisie had een rustiger voorstel: "Wij kunnen de VRT een meerwaarde bieden", klonk het. In samenwerking, daar heeft de VRT wel oren naar. En coöperatie in alle collegialiteit is toch veel leuker dan een gedwongen samenwerking.
 
Maar. Belgacom doet alsof het er gerust in is, maar dat is het zeker niet in de uitspraak van het proces dat Telenet en VTM aanspanden tegen de Profliga. Zij zijn het niet eens met de werkwijze waarop Belgacom de rechten toegekend kreeg. Advocaten die het dossier inzagen, spreken over een ijzersterk dossier van Telenet. Vraag is: gaat Telenet voor een schadevergoeding of toch nog volledig voor de rechten, waardoor ze zich zeker niet populair maakt bij de voetbalfan, die dan zeker in de kou zal staan bij het begin van de competitie?
 
En de laatste maar. Ook de voetbalfans houden hun hart vast. Belgacom-woordvoerder Jan Margot geeft vandaag in Het Nieuwsblad te kennen dat de betaalvoetbalzender 11tv niet overal te krijgen zal zijn bij de start van het nieuwe voetbalseizoen. Het ADSL-net is nog niet optimaal, toch zeker niet over heel België. Om de voetbalfans niet tegen zich in het harnas te jagen, zegt Margot dat "er meer voetbal dan ooit komt op de VRT". Maar betekent dat ook dat we zondagavond om 18u een topper gaan zien? Of zal dat voor een exclusief gezelschap zijn dat de chance heeft de betaaltv te kunnen ontvangen? 
 
Sommige Telenetabonnees en klanten van andere internetproviders vitten nu op Belgacom. Zij vinden het niet kunnen dat ze verplicht worden naar Belgacom over te stappen. Maar dat is onterecht. In het verleden moest je ook een decorder aanschaffen om Canal+ te ontvangen. En wie geen kabel had, moest zich ook aansluiten bij een kabelmaatschappij.
Hoedanook, in '98 herinner ik me nog het spotje van Belgacom, toen de markt openging voor de concurrentie. Een dolfijn, die Belgacom voorstelde, zwom op de tonen van "Hello" van Lionel Richie door het water, achtervolgd door kleine visjes, de concurrentie. "We wensen de concurrentie veel succes toe", was de slogan. Wel, nu wenst heel voetbalminnend België ook Belgacom veel succes toe.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties