Duitsland zonder problemen naar finale

Rita De Meyer
| 0 reacties
Duitsland zonder problemen naar finale
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Duitsland zonder problemen naar finale
door Guillaume Belaey
 
Dat  de ,,EK-verrassing 2005’’ Finland als reuze underdog werd bestempeld in deze halve finale stond buiten kijf. Desalniettemin reageerde de Finse coach Michel Käld op filosofische, koele Finse manier. ,,Als je schrik hebt is het beter dat je niet speelt. We gaan Duitsland aanpakken met het vertrouwen van de voorbije wedstrijden’’.
 
In ieder geval pakte de meervoudige Europese kampioen (4) in het Deepdale-stadion in Preston uit met een verschroeiende en vernietigende start. Met drie Duitse doelpunten in het aanvangskwartier lag de weg naar de finale vrij snel en wagenwijd open.
 
Na amper drie minuten was het al prijs voor de Germaanse vrouwen. Anja Mittga lag aan de basis van dit riante begin. Haar inzenden wist de uitgeweken Inka Grings voorbij de Finse doelvrouw Satu Kunnas te duwen : 1-0. Finland reageerde via Heidi Kackur maar verder dan een hoekschop kwam het niet. Anderzijds moest de Finse verdediging constant op haar hoede blijven voor de razend gevaarlijke Duitse doorbraken. Dat zou zich overigens vertalen in de verdubbeling in de 9’ wanneer Birgit Prinz de vrijstaande Garefrekes gebruikte als volwaardig tussenstation. Die verstuurde immers een perfecte voorzet waarbij de Finse doelvrouw  flaterde en Conny Pohlers dit genadeloos afstrafte: 2-0.
 
Een enigszins ontregeld Finland kreeg weinig tijd tot herstel want 180 seconden later prijkte de 3-0 op het bord. De Finse defensie, blijkbaar nog van de kook, verkeek zich op een voorzet van Renate Lingor. Weliswaar ruimde Sanna Valkonen op maar pal tot bij Inka Grings die met een persoonlijk tweede doelpunt zo goed als zeker Finland uittelde : 3-0. Desondanks bleef Finland met de moed der wanhoop tegenwind geven want via de solerende Rantanen kon Minna Mustonen milderen: 3-1.
 
Nadien speelden beide doelvrouwen zich in de kijker met gesmaakte saves inclusief reddingen. Vooral de save van de Duitse keepster Silke Rottenberg na een poging via Valkonen verijdelde een tweede Finse doelpunt. Anderzijds bleef Duitsland de Finse defensie onder druk zetten hoewel de schoten via Grings en Lingor vooralsnog door een alerte Kunnas werden geweerd.
 
In de tweede helft bleven de Germaanse vrouwen het initiatief in handen houden. Vooral Conny Pohlers en sterspeelster Birgit Prinz bleven zich gestaag gevaarlijk aanbieden. Op het uur viel bijna een vierde treffer toen de verraderlijke vrije trap van Renate Lingor door Kunnas compleet werd gemist en niemand van Duitse origine terplekke bleek om af te ronden. Dit was echter uitstel van executie want één minuut later volgde Finse balverlies die Birgit Prinz genadeloos afstrafte: 4-1.
 
In de slotfase kregen Prinz, Pohlers en de ingevallen Petra Wimbersky nog doelkansen. Het was tevens duidelijk dat Finland nooit een echte bedreiging betekende voor het sterke Duitsland. Maar goed dat doelvrouw Satu Kunnas, ondanks enkele foutjes, vaak subliem reageerde zodat de Finse afgang binnen de perken bleef. Was uittredend kampioen Duitsland te sterk, Finland zorgde in ieder geval met die halve finaleplaats voor een voor hen historisch Europees kampioenschap.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties