Club Brugge: altijd bij de eerste twee

Tom Ceusters
| 0 reacties
Club Brugge: altijd bij de eerste twee
Foto: © SC

Volg Club Brugge nu via WhatsApp!

De grootste club uit Brugge onderging in het tussenseizoen een ware gedaanteverandering. Een resem sterkhouders vertrok, de trainersstaf volgde hun voorbeeld. Nieuwe spelers werden gehaald, en met Jan Ceulemans en Franky Van der Elst zitten er vanaf dit seizoen twee blauw-zwarte monumenten op de Brugse bank. Wordt dit een overgangsjaar voor Club, of zorgen de versterkingen ervoor dat een veertiende titel de Bruggelingen nauwelijks nog kan ontglippen?


Vorig Seizoen

Club Brugge stond vanaf de derde speeldag onafgebroken aan de leiding van de Belgische competitie. Naar het einde toe kwam rivaal Anderlecht nog sterk opzetten, maar de Bruggelingen hielden stand: na een degelijk seizoen mocht de verdiende titel in eigen stadion gevierd worden, voor de ogen van de grote concurrent. Het spelniveau was misschien niet altijd om over naar huis te schrijven, maar het resultaat mocht er zijn: Club haalde niet enkel de meeste punten, het scoorde ook het meest, en kreeg minder doelpunten tegen dan eender welke andere eersteklasser. De beste over de ganse lijn dus.
Toch twee vlekjes op het Brugse blazoen: de dubbel leek binnen handbereik, maar Germinal Beerschot klopte een mak Club in de bekerfinale. Ook het Europese avontuur liep met een sisser af: eerst was Shakhtar Donetsk te sterk in de voorrondes van de Champions League, later overleefden de Bruggelingen ook de poules in de Uefacup niet. 


Transfers

Club leek voor moeilijke momenten te staan: met Peter Van der Heyden, David Rozehnal, Hans Cornelis, Timmy Simons en Nastja Ceh vertrokken maar liefst vijf kernspelers. Marc Degryse handelde echter kordaat: voor elke vertrekker stond onmiddellijk een vervanger klaar. De Kroaat Ivan Leko speelde vier seizoenen in de Primera Division, met Joos Valgaeren, Sven Vermant en Gregory Dufer keren drie ex-internationals terug naar hun thuisland: er werd niet geïnvesteerd in sukkelaars.

De meest opvallende transfer was zonder twijfel die van Jan Ceulemans. Eén van de grootste Brugse spelers ooit komt terug thuis, en hij brengt nog een andere blauw-zwart icoon mee: ook Franky Van der Elst is dit seizoen immers terug te vinden op de Brugse oefenvelden. 


Seizoen 2005-2006

Na zijn dramatische eerste seizoen, toonde Tomislav Butina vorig jaar dat hij een uitstekend sluitstuk is. Geen keepersprobleem voor Club dus, met ook Stijn Stijnen die staat te springen om z’n kunnen te bewijzen.

In de verdediging lijkt alles goed te zitten: Michael Klukowski toonde al dat hij Peter Van der Heyden kan doen vergeten, op rechts komt Olivier De Cock weer in de ploeg. Youngsters Vandelannoite en Vanaudenaerde zullen als backup ongetwijfeld ook hun kans krijgen.
Centraal heeft Ceulemans de keuze uit vier spelers: Birger Maertens en Philippe Clement krijgen stevige concurrentie van Joos Valgaeren en Marek Spilar. Als die twee laatsten fit kunnen blijven tenminste…

Afgaande op de Brugse Metten en de Supercup, lijkt de coach te kiezen voor een middenveld met drie. Het is afwachten of de tandem Leko-Vermant even efficiënt zal zijn als het duo Ceh-Simons.

Vooraan moet het trio Verheyen-Balaban-Ishiaku in het begin van de competitie voor de doelpunten zorgen. Streep door de Brugse rekening is de lange onbeschikbaarheid van Rune Lange, enkele maanden uitgeschakeld door een operatie aan de kuit. De trefzekere Noor was de voorbije seizoen maar al te vaak goed voor een belangrijk doelpunt, terwijl zijn vervanger Manasseh Ishiaku het moeilijk lijkt te hebben om koelbloedig te blijven in een kansrijke positie. Jan Ceulemans kan voor de posities in de spits ook nog rekenen op de grote Dieter Van Tornhout en de vinnige Jeanvion Yulu-Matondo. Ook Dufer en Blondel kunnen als rechts- en linksbuiten uit de voeten. 


Qua individuele kwaliteiten lijkt Club Brugge niet verzwakt uit de transferperiode te komen. Vraag is echter hoe het zit met de automatismen, en met de leegte die leider Simons achterliet. Wordt Vermant de nieuwe generaal van het Brugse legioen, of neemt iemand anders die rol op zich? 
Zal de nieuwe coach snel met de spelers overweg kunnen, en zullen de spelers van hun kant snel met de nieuwe coach overweg kunnen? Na vijf jaar fel gestructureerd voetbal met Trond Sollied komt nu immers de vrijheid met Ceulemans. Voedingsbodem voor problemen, of net datgene wat deze groep nodig heeft om naar een nóg hoger niveau te stijgen? De toekomst zal het uitwijzen.


Prognose

Vier keer kampioen en zes keer vice-kampioen in de voorbije tien seizoenen: Club speelt altijd voor de titel. Dit jaar zal het doel niet anders zijn, zeker met de rechtstreekse plaatsing voor de Champions League als ultieme beloning. Vraag blijft of Jan Ceulemans er op tijd in zal slagen om alle radertjes van de Brugse pletwals in elkaar te doen klikken. Volgende week, na de eerste competitiematch tegen Moeskroen en de Champions League-wedstrijd tegen VÃ¥lerenga, zal duidelijk zijn of "de Caje" op schema zit... 


Beste aankoop: Jan Ceulemans
Grootste verlies: Timmy Simons
Prognose: 2e plaats 


Ploegfiche Club Brugge
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties