De laatste opdracht

Harald Berings
| 0 reacties
De laatste opdracht
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

DE LAATSTE OPDRACHT
 
Vanavond trappen Manchester United en Debrecen de derde en laatste voorronde in de UEFA Champions League op gang. Nog één opdracht, en dan weten de overgebleven 32 teams wie er naar het kampioenenbal mag, en zes miljoen op zak mag steken.
Naast United staan ook andere mooie affiches als Everton-Villareal en AS Monaco-Betis Sevilla geprogrammeerd op dinsdagavond. Het wordt echter vooral uitkijken naar de prestaties van Club Brugge in Noorwegen.
 



Op papier lijkt de Hongaarse kampioen een hapklare brok voor Man U, maar niets is minder waar. In de vorige kwalificatieronde versloegen de jongens van coach Attila Supka in eigen huis Hadjuk Split, nog steeds een naam die respect afdwingt in Europa, met vernederende 3-0-cijfers. En in Kroatië werd het nog veel erger voor de nieuwe club van Milan Rapaic: het verloor met 0-5 en zag zo een Europese topaffiche tegen Manchester in rook opgaan.
 
Nadat ze de hel van Belgrado hebben getrotseerd, ontvangen de Hongaren vanavond de Red Devils van Alex Ferguson. Bij Debrecen wordt het vooral uitkijken naar het duo Halmosi-Bogdanovic, samen al goed voor vier goals in de twee confrontaties met Hadjuk.
 
United start wellicht zonder Ryan Giggs (foto). Hij kampt met een infectie in de borstspieren. Linksback Gabriël Heinze geraakt wel speelklaar. De Argentijn speelde zijn laatste wedstrijd met inzet voor the Manucians op 24 april, tegen Newcastle. In het tussenseizoen nam hij wel deel aan de Confederations Cup, waar hij met zijn land een finaleplaats behaalde. Slecht nieuws is er dan weer voor Louis Saha, Quinton Fortune en Wes Brown. Zij werden niet fit bevonden voor de wedstrijd van vanavond.
United-coach Alex Ferguson is er alleszins niet gerust op. “In de wedstrijden die ik van hen heb gezien, hebben ze veel indruk gemaakt. Ze lijken mij het sterkste team waartegen we geloot konden worden. Het is een ploeg die lengte, kracht en snelheid uitstekend vermengt in een winnende mix”, aldus Ferguson.
 

Voor beide clubs is het de eerste wedstrijd op Europees niveau, dit seizoen. Het zijn ook twee teams die het voorbije jaar verrasten in eigen land: Everton wist in extremis de vierde plaats te grijpen, tot grote ergernis van stadsrivaal Liverpool, dat zo even naast een Champions League-campagne leek te gaan grijpen. Inmiddels besliste de UEFA dat the Reds hun titel toch mogen gaan verdedigen, en maakte de euforie bij Everton plaats voor nuchterheid. Ook aan de Mersey weten ze dat het vanavond een wedstrijd van alles of niets wordt. 
Villarreal eindigde vorig jaar knap derde, ruim voor grootheden als Valencia en Deportivo. Veel wordt verwacht van de Argentijnse vedette Juan Riquelme. Niet alleen kon de middenvelder vijftien keer scoren in vijfendertig wedstrijden, ook leverde hij ene pak assists aan Forlan, de gewezen spits van Man United, die zich met vijfentwintig goals in de kijker speelde van enkele topclubs.
 
Bij Everton zagen ze vorige winter al sterkhouder Thomas Gravesen naar Real Madrid vertrekken. Het seizoen eindigde ietwat in mineur voor de Toffees. Ze verloren niet alleen op de laatste speeldag met Bolton, ook gingen ze een week daarvoor met 7-0 onderuit in Highbury. Vanavond wordt het vooral uitkijken naar Tim Cahill, vorig seizoen al topscorer van de club met elf goals uit drieëndertig matchen. Let u ook even op Yosep Yobo: hij speelde drie jaar lang (’98-’01) bij Standard, en heeft nu een basisstek veroverd in de elf van David Moyes. Deze week kon Everton ook nog Phil Neville (foto) contracteren. Neville was erop gebrand Champions League te spelen, en was de bank van Old Trafford stilaan beu.


Ook voor Wisla Krakow en Panathinaikos is het vanavond de eerste wedstrijd van hun Europese campagne. De Poolse kampioen versterkte zich in het tussenseizoen met Pools international Dariusz Dudka. Hij komt over van Amica Sport en zal de verdediging moeten versterken.
 
Bij Panathinaikos is het uitkijken naar Emmanuel Olisadebe (foto). De Nigeriaan is elk jaar goed voor een pak doelpunten. Verder versterke de Griekse vice-kampioen zich onder andere met Igor Biscan. De 27-jarige middenvelder kwam gratis over van Liverpool, waar zijn contract deze zomer afliep. Naast Biscan moet ook de Zweedse international Mikael Nilsson het middenveld versterken. Nilsson, eveneens 27, kwam voor 600.000 euro over van Southampton.
 
 
Anorthosis is, samen met Artmedia en het grote Liverpool, de enige club die vanuit de eerste voorronde kon doorstoten tot de laatste opdracht, telkens met kleine verschillen. In de eerste ronde kwam het uit tegen Dinamo Minsk. De Wit-Russen werden met 1-1 uit en 1-0 thuis verslagen. 
Toen de Cypriotische kampioen in de volgende ronde tegen het Turkse Trabzonspör werd uitgeloot, leek het ten dode opgeschreven. Maar dankzij een sterke wedstrijd in eigen huis (3-1), kon het ondanks een 1-0-verlies in Turkije doorstoten naar de derde en laatste voorronde, wat tot een enorme vreugdeuitbarsting leidde (foto).
 
Daarin wacht het Schotse Glasgow Rangers, op papier de gedoodverfde favoriet. De club van Thomas Buffel is nog steeds ongeslagen in de Schotse competitie en won ook dit weekend, met het kleinste verschil, van Inverness. Aanvoerder Barry Ferguson kroonde zich tot matchwinnaar.
Scheidsrechter vanavond is onze landgenoot Frank De Bleeckere. Hij wordt bijgestaan door lijnrechters Mark Simons en Peter Hermans. Peter Jordens is vierde official, waardoor er maar liefst vijf Belgen tussen (en langs) de lijnen staan in Glasgow.
 
 
De meeste aandacht gaat vanavond wellicht naar het duel tussen Valerengen en Club Brugge. De Noren versloegen in de vorige ronde het Finse Haka: op eigen bodem won het ‘maar’ met 1-0, maar op verplaatsing kon Valerengen meer dan bevestigen: met 4-1 schoot Tore Andre Flo (twee goals) de Europese dromen van de Finnen aan diggelen.

Valerengen staat in de eigen competitie tweede na zestien speeldagen, op drie punten van leider Kristiansand. Dit weekend speelde het 1-1 gelijk tegen de voorlaatste, Trømso.
Vanavond start Valerengen wellicht met Steffen Iversen naast Tore Andre Flo.
De Noorse vice-kampioen speelt vaak op de lange bal, richting hun twee topspitsen, en zijn volgens het Brugse scoutingsrapport levensgevaarlijk op hoekschoppen en vrije trappen.
 
Om die aanvalskracht af te remmen beschikt Jan Ceulemans over een fitte Joos Valgaeren. Het is echter afwachten welke ploeg de ‘Caje’, die van veel balbezit telkens zijn hoofddoel maakte, gaat opstellen. Voorin lijkt Bosko Balaban (foto), na een sterke prestatie tegen Moeskroen, verzekerd van een basisplaats. Ook Ivan Leko en Sven Vermant zijn vanavond zo goed als zeker te bewonderen. Voor een uitgebreide voorbeschouwing van wat voor Club ‘de Match van het Jaar’ moet worden, kan u elders op Voetbalkrant.com terecht.
 
 
 
In Sevilla waren ze niet meteen vrolijk toen ze vernamen tegen wie ze het zouden opnemen in de laatste voorronde. Nochtans heeft Betis alle voorbereidingen getroffen om deze opdracht tot een goed einde te brengen. Doelman Doblas kwam de vertrokken goalie Prats vervangen, en Xisco (Valencia), Edu (Vigo), Rivera en Angel maakten de overstap naar het nummer vier van de Primera Division vorig jaar. De volledige linkerflank werd opgefrist met Nano en Juanlu (die een teleurstellende Denilson moet vervangen). Bovendien kon Betis goudhaantje Joaquin (foto) in de eigen rangen houden, en zo de langdurige interesse van onder andere Real Madrid en Chelsea afweren.
 
Bij Monaco zagen ze met Kallon (Saudi-Arabië) en Javier Pedro Saviola (terug naar Barcelona) twee aanvallende pionnen verdwijnen. In de plaats werden Kapo (Juventus) en Gerard (Barcelona) aangetrokken. Dat zijn echter middenvelders, en dus ging Monaco nog op zoek naar een extra spits. Volgens de laatste geruchten zouden de Monegasken Milan Baros van Liverpool willen aantrekken. Het is in het prinsdom vooral een transferperiode van ‘net niet’. Zo zagen ze onder andere Young-Pyo Lee en Andy van der Meyde aan hun neus voorbijgaan.
 
Voor een uitgebreide voorbeschouwing van Betis-Monaco kan u hier terecht.
 
 
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties