Club en Standard onder druk

Kristof Blomme
| 0 reacties
Club en Standard onder druk
Foto: © SC

Nadat speeldag vijftien bijna volledig ‘ in het water’ viel, uitgezonderd de twee zondagsmatchen, zijn we toe aan nummer zestien. Anderlecht won gisteren gemakkelijk met 3-0 van AA Gent. Hierdoor staan Standard en Club Brugge onder druk om op eigen veld hetzelfde te doen tegen respectievelijk Roeselare en Germinal Beerschot. De onverwachte ‘topaffiche’ van deze speeldag is de match tussen Westerlo en Zulte-Waregem op het Kiel. Op zondag blijft er nog slechts één match over. Beveren neemt het daarin op tegen Racing Genk.
 
Om 18 uur spelen Charleroi en La Louvière een Henegouws derby. Charleroi staat elfde, La Louvière op twee na laatste. Beide ploegen kunnen nog niet echt op beide oren slapen, want onderin staat alles vrij dicht bij elkaar. Bij de thuisploeg is Kéré vier wedstrijden geschorst. Defays is geblesseerd. Ook La Louvière moet een speler missen wegens schorsing: Daniël. Stojkov kan nog niet aantreden. Hij mocht wel al een helft spelen met de reserven. Scheidsrechter voor deze partij is Frank De Bleeckere. Nadat hij vorige week zwaar werd bekritiseerd na de Brugse derby moet hij zich nu proberen herpakken.
 
Twee uur later neemt Standard het op tegen Roeselare. Bij een overwinning klimmen de Rouches weer over Anderlecht naar plaats één. Roeselare doet het heel aardig. De promovendus staat op een tiende plaats. Er wordt voortdurend over Zulte-Waregem gesproken, maar die andere nieuwkomer doet het dus ook verre van slecht. Opvallend is wel dat ze nog niet konden winnen buitenshuis. Bij de thuisploeg zijn Tchité, Onyewu en Negouai geschorst. Carlos Alberto sukkelt met een blessure aan de voet. De bezoekers moeten enkel Barbé en De Coninck missen wegens blessure.
 
Club Brugge neemt het op tegen Germinal Beerschot. Nadat alles beter leek te draaien bij blauw-zwart was het de laatste weken weer huilen met de pet op. Tegen Cercle werd nog nipt en gelukkig gewonnen, maar Zulte-Waregem bleek veel te sterk. Met nog twee moeilijke uitwedstrijden voor de boeg zijn de drie punten absoluut noodzakelijk. Germinal Beerschot herpakte zich met een 6/6. Ze staan nog steeds voorlaatste, maar ze volgen nog slechts op één puntje van de ploegen boven hen. De thuisploeg moet alweer heel wat spelers missen. Zo zijn De Cock, Blondel, Valgaeren, Klukowski, Victor, Serebrennikov en Lange geblesseerd. Gert Verheyen moet geschorst toekijken. Ook bij de bezoekers zijn er een aantal afwezigen. Cavens, N’Diéfi, Van der Weerden, Ouon en Maes staan geblesseerd aan de kant. Cvitanovic, Messoudi en Snoeckx zijn dan weer geschorst.
 
In het Kuipje bekampen Westerlo en Zulte-Waregem elkaar. Beide ploegen doen het uitstekend dit seizoen. Indien ze hun inhaalmatch winnen kunnen ze derde en vijfde worden. Vooral de West-Vlamingen vielen dit seizoen al op door hun goed voetbal. Bij de thuisploeg zijn Delen, Elejiko en Evens een hele tijd uitgeschakeld. Van Imschoot en Vandenbergh zijn geschorst. Björn de Wilde wordt aan de aftrap verwacht. Zulte-Waregem moet doelman Merlier, Vandendriessche, Breleur en  missen. Die laatste kreeg te horen dat hij mag vertrekken. Eind dit seizoen is hij namelijk transfervrij.
 
Lokeren moet voorbij Cercle Brugge zien te geraken. Lokeren staat zesde en doet het dus helemaal niet onaardig onder Muslin. Op eigen veld werd wel slechts 11/21 behaald. Na een knappe reeks van 13/15 behaalde groen-zwart nu 0/6. Vorige week tegen stadsgenoot Club voelden ze zich bestolen. Aan hen om revanche te nemen op het veld. Muslin kan kan niet rekenen op de geblesseerden Van Handenhoven, Gretarsson, Vukomanovic, Doba en doelman Milojevic. Vidarsson zit één speeldag op de strafbank. Zanzan is nog twijfelachtig. Bij Cercle komt de match te vroeg voor Milosevic, De Smet en Van Mol. Bovendien zijn Pivaljevic, Dewulf en Pinas geschorst. Drie jongeren worden nog aan de selectie toegevoegd.

Brussels gaat op bezoek bij rode lantaarn Lierse. Naast de sportieve problemen kampen de Pallieters ook met extra-sportieve problemen. Geel-zwart telt nu vier punten achterstand op de voorlaatste in de stand, dus moeten de drie punten absoluut thuis gehouden worden. Brussels doet het onder Cartier een pak beter dan vorig seizoen met een achtste plaats. Vooral De Camargo is een bepalende speler. Bij Lierse is, buiten de langdurig geblesseerde Timmermans, iedereen fit. Lovrek, Tomic, Mrdja en Vukojevic vallen buiten de selectie. Ook bij de bezoekers zijn er weinig problemen. Theunis en Clement kunnen niet aantreden. Haydock en Sels zijn nog twijfelachtig.
 
Tenslotte is er op zaterdag nog Sint Truiden – Moeskroen. Beide ploegen hebben dertien punten. Ze tellen één puntje voorsprong op Germinal Beerschot. We mogen dus spreken van een degradatieduel. Sint Truiden behaalde de laatste weken 0/12. Moeskroen haalde op verplaatsing nog geen enkel punt. STVV moet het nog steeds doen zonder Belic, Nys en Kalisa. Bovendien moeten Simaeys en Wisniowski vrede nemen met een plaatsje op de bank. Bij de Henegouwers zijn Siljak, Fellahi en Grimaldi out. Hatchi zit een schorsingsdag uit.
 
Zondag om 18 uur nemen Beveren en Racing Genk het nog tegen elkaar op. Beveren deed het de laatste weken niet slecht. Toch moeten ze nog steeds naar onder kijken. Racing Genk behaalde 9/9. Ze lijken zich dus te herstellen van de slechte competitiestart. Bovendien wisten ze de schade met de top-3 nog aardig te beperken. Beveren moet enkel Marco Né missen, al de rest is fit. Genk moet het volgende week opnemen tegen Club Brugge. Als ze geen verdere schade oplopen kunnen ze, mits een overwinning, over de Bruggelingen wippen. Claessens, Chatelle, Vandooren, Daerden  en Cornelis blijven onbeschikbaar. Soley is geschorst. Vandenbergh begint waarschijnlijk weer op de bank.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties