Analyse Westerlo: boven de verwachtingen

Ruben Claesen
| 0 reacties
Westerlo: boven de verwachtingen
Foto: © SC

Om het met een understatement te zeggen, het gaat goed in Westerlo. In de competitie staat het knap vierde, voor de beker doet het nog altijd mee en het heeft de minst gepasseerde verdediging van het land. Weinig te klagen dus, al zal het vertrek van Coelho ongetwijfeld een grote leemte achterlaten.
 
De zomer
 
Met gerichte aankopen was het de betrachting rustig in de middenmoot te eindigen, met wat uitschieters tegen de traditionele ‘grote vier’. De belangrijkste transfer vond echter in de technische staf plaats, waar Herman Helleputte Jan Ceulemans verving. Routiniers Van Kerckhoven, Gaspercic en in mindere mate Evens moesten voor een stabiele verdediging zorgen. Aanvallende impulsen moesten komen van Jaja Coelho, Tom Van Imschoot en Björn De Wilde.
 
In de uitgaande transfers zaten veel spelers die einde contract waren, maar die niet voor een echte meerwaarde zorgden, buiten David Paas, die stopte. Zdenek Svoboda, Gijsbrecht Houben, Alex Brosque, Sammy Van den Bossche, Joe Keenan, Bart Deelkens, Sadio Ba en Knut Henry Haraldsen, bij allen werden de contracten niet verlengd. Ook Harrie Gommans (MVV) en Stijn Vangeffelen (Helmond Sport) werden van de hand gedaan.
 
De competitie
 
Enkel Standard, Anderlecht en Club Brugge gaan Westerlo in de stand voor. Verre van slecht dus. In de acht thuiswedstrijden dat het tot nog speelde, verloor het nog niet.
 
De eindstand in de openingswedstrijd tegen Cercle Brugge lag al na tien minuten vast, na goals van Coelho en Janssens. Vervolgens werd Germinal Beerschot in het eigen Kiel met een knappe goal van supersub De Wilde de mond gesnoerd. Ook Racing Genk overtuigde niet in Westerlo, het bleef steken op 1-1. Vandenbergh zorgde eerst nog voor de 0-1, vijf minuten later maakte Coelho gelijk. Op de tiende speeldag was het uitkijken naar de wedstrijd in Brugge, waar Ceulemans zijn ex-ploeg Westerlo tegenover zich kreeg. Het zou een wedstrijd worden waar nog lang over nagepraat zou worden, omdat Balaban door een schwalbe Gaspercic een rode kaart aansmeerde en bovendien nog een penalty erbovenop kreeg. Uiteindelijk haalde de landskampioen het, zij het moeizaam, met 2-1. Op de dertiende speeldag stond in Sclessin Standard te wachten, een ploeg waar Westerlo nog nooit van kon winnen. Westerlo verdedigde zich weer kranig, maar Moreira scoorde even voor tijd na een verre uittrap van Runje toch. Het volgende weekend reisde Anderlecht met knikkende knieën af naar ’t Kuipje, waar het zwarte beest Westerlo partij gaf. Ook nu weer zegevierde Westerlo, zij het niet met 6-0, maar met 2-1, waaronder twee strafschoppen.
 
Een groot verschil met het Westerlo van de voorbije jaren, is dat ze nu ook buitenshuis kunnen winnen. Een thuisreputatie heeft het altijd gehad, maar sinds de ploeg nu ook op verplaatsing begint te winnen, doet het mee met de toppers. Al mogen we niet vergeten dat de grote ploegen ook veel steken hebben laten vallen.
 
 
De Beker
 
“De kortste weg naar Europa, is via de Beker.”Een mening die de twee Hermans (Wijnants en Helleputte) beide delen. In de zestiende finales lootte het erg gunstig: een thuismatch tegen RC Mechelen. En inderdaad, veel problemen had het niet met de derdeklasser. 4-0 werd het, met doelpunten van Janssens, Coelho, Verheyen en Van Imschoot. Ook voor de achtste finales mocht het niet klagen, al flirtte het uit tegen Lierse lange tijd met de uitschakeling: voor de rust mocht Cruz een penalty omzetten. In de slotfase sloeg Westerlo toch nog terug. Janssens maakte gelijk en Utaka zorgde in de slotminuut voor de beslissing. In de kwartfinale wacht Zulte Waregem.
 
De tweede seizoenshelft
 
Het bericht dat Jaja Coelho de club verlaat, doet de bestuursleden niet echt panikeren. De Braziliaan zou voor 1 miljoen euro naar Getafe trekken, een ploeg uit de Primera Division. Intussen kregen de Hermans goed nieuws over Emmanuel Sarki, een sterke verdedigende middenvelder, die eventueel ook op rechts uit de voeten kan. De Nigeriaan wordt tot 2010 gehuurd van Chelsea. Lange tijd was er ook sprake dat Aleksander Mutavdzic de geelblauwe rangen zou vervoegen, maar Westerlo kwam niet tot een akkoord met diens manager. Er wordt nog steeds verder gezocht naar aanvallende versterkingen.

En wat zijn de verdere ambities? Kempense nuchterheid overheerst. “Als je in Brugge en Luik een punt pakt, wat niet onverdiend zou zijn, sta je gelijk met Club Brugge en maar op twee punten van de leider”, zo zegt Nico Van Kerckhoven in Sport/Voetbalmagazine. “Maar schrijf nu alstublieft niet dat we een titelkandidaat zijn. Zelfs om ernstig over de derde plaats te spreken, is het nog veel te vroeg. In maart zullen we meer weten.” Een mening die wij delen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties