Russisch voetbaljaar start met blunder

Luc Goderis

Na drie maanden diepe winterslaap zijn ze in Rusland eindelijk ontwaakt.  Afgelopen weekend stonden de heenwedstrijden in de Russische Beker op het programma.

Het startschot van het nieuwe voetbaljaar had zaterdagmiddag in Moskou moeten gegeven worden maar door een administratieve blunder van Lokomotiv Tchita kon de wedstrijd tegen Lokomotiv Moskou niet plaatsvinden.
Het Russische equivalent van het "licentiedossier" werd door de administratie van de tweedeklasser nooit ingediend en dus kon het team uit Tchita niet spelen.  Aanvankelijk dreigde de Russische voetbalbond met een degradatie naar derde klasse, een boete en een forfaitnederlaag maar uiteindelijk werd beslist dat de wedstrijd gewoon uitgesteld werd.

In Moskou en Sint Petersburg werd er later die dag wel gevoetbald.  Luch Energiya, dat zijn "thuiswedstrijd" in het Luzhniki Stadion in Moskou afwerkte in plaats van in het eigen Vladivostok, verloor met het kleinste verschil van Spartak Moskou.  Fernando Cavenaghi scoorde al na amper vijf minuten het enige doelpunt van de wedstrijd voor de Moskovieten.

Zenith St Petersburg had geen problemen met tweedeklasser Terek Grozniy.  Halfweg de eerste helft mocht Martin Shkrtel de score openen en Aleksander Kerzhakov verdubbelde de voorsprong halfweg de tweede helft.

Op zondag werden de resterende heenwedstrijden van de 1/8ste finales afgewerkt.  Regerend landskampioen CSKA Moskou had geen problemen met Spartak Kostroma en stuurde de derdeklasser met een forfaitnederlaag naar huis.  Nieuwe aanwinst Jo Alves de Assis Silva opende de score en Evgeni Aldonin (2), Ivica Olic en Yuri Zhirkov dikten die tijdens de tweede helft nog stevig aan.

In de andere duels stonden Premier League-teams tegenover elkaar.  Kriliya Sovetov haalde het met 2-0 van een zwak Dinamo Moskou en Saturn Moskou voetbalde in Perm een zuinige 0-1 bijeen tegen Amkar.
In het stadsderby tussen Torpedo en FK Moskou trokken de bezoeker uiteindelijk aan het langste einde.  Roman Adamov besliste vijf minuten voor affluiten de wedstrijd.  Het werd 1-2.
Rubin Kazan - Shinnik Yaroslavl eindigde op 0-1.  Anton Khazov maakte halfweg de eerste helft het enige doelpunt.