WK2006: Argentinië, moet nog iets goedmaken

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Argentinië, moet nog iets goedmaken
Foto: © SC

Argentinië is een vaste waarde op het WK voetbal. De Zuid-Amerikanen nemen in juni al voor de veertiende keer deel. In 1938, 1950 en 1954 namen zij niet deel, terwijl ze er in 1970 niet in slaagden zich te plaatsen. Argentinië speelde al vier WK-finales en won er daar twee van. In 1978 kroonden ze zich in eigen land tot wereldkampioen en acht jaar later evenaarden ze die prestatie in Mexico.

Op de voorbije wereldkampioenschappen liep het telkens wat minder voor de Argentijnen. In 1994 kwam het team niet verder dan de tweede ronde. Vier jaar later eindigde het WK in de kwartfinales, na een nederlaag tegen Nederland. In Japan en Zuid-Korea ging het dan weer helemaal fout. In een groep met Zweden, Engeland en Nigeria strandden de Argentijnen al in de eerste ronde. De kans dat dit scenario zich in Duitsland herhaalt, is reëel. Argentinië maakt immers deel uit van de ‘groep des doods’ en krijgt met Nederland, Ivoorkust en Servië-Montenegro drie loodzware tegenstanders voorgeschoteld.

In de kwalificatieronde eindigde Argentinië op een gedeelde eerste plaats met Brazilië. Nochtans begon de voorronde met een verkeerde noot. Tegen Chili kwam Argentinië niet verder dan een gelijkspel. Later in de kwalificatie gingen ook nog heel wat punten verloren. Zo verloor Argentinië op verplaatsing bij Brazilië, Ecuador en Uruguay. Hernan Crespo was met vijf treffers de Argentijnse topschutter in die kwalificatieronde.

Elke maand wordt wel ergens verkondigd dat de nieuwe Maradona is opgestaan. De huidige Argentijnse wonderboy heet Lionel Messi. El Pulga maakte furore op het WK voor -20 jarigen in Nederland en maakte ook bij FC Barcelona al indruk. Momenteel werkt Messi in zijn thuisland aan de revalidatie na een kuitblessure. Het WK zou niet in gevaar komen. Natuurlijk kan coach Jose Pekerman naast Messi ook op heel wat andere supertalenten rekenen. Vooral in aanvallend opzicht zit de bondscoach met een luxeprobleem. Naast supersterren Crespo, Carlos Tevez en Messi hoopt ook Javier Saviola op een plaatsje in de basiself. Met Rodrigo Palacio beschikt Peterman ook nog eens over een relatief onbekend supertalent. Op het middenveld moet Juan Riquelme, net als bij Villarreal, de lijnen uitzetten. Ploegmaat Juan Sorín kan eveneens meestal op een basisplaats rekenen. Luis Oscar González strijdt met onder meer Pablo Aimar en Esteban Cambiasso voor de andere plaatsen. Vanzelfsprekend beschikt Argentinië ook over heel wat defensief talent. Fabricio Coloccini lijkt de vaste waarde, tenzij Pekerman toch nog voor Gabriel Milito zou kiezen. Roberto Ayala heeft met Nicolas Burdisso een stevige concurrent. Met deze mix van jong talent en ervaren sterkhouders, van defensieve stevigheid en aanvallende creativiteit, moet Argentinië in staat zijn een succesvol WK af te werken. Als Messi & co de eerste ronde overleven tenminste...

Onze prognose : De Argentijnen zijn het aan hun status verplicht de "groep des doods" te overleven, want ze hebben trouwens nog iets goed te maken na een desastreus WK 2002.  Kwartfinalist.

Morgen : Nederland

Auteur : Caroline T.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties