Léon Salières is overleden

Bart Hermans
| 0 reacties
Léon Salières is overleden
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het nieuws kwam enigszins onverwachts. Léon Salières kwam verleden week nog op 85-jarige leeftijd met zijn auto vanuit Blankenberge naar het bondsgebouw om de loting bij te wonen van de 1/8ste finales van de Beker van België, een beetje zijn "troetelkind".


Een echte volksmens

Geboren in Gent op 19 maart 1921, was Léon Salières een gekend figuur in zijn regio. Zijn beroep als groothandelaar in bouwmaterialen was daar zeker niet vreemd aan. De volksmens die hij was, drong ook door in de voetbalmiddens. Hij maakte pijlsnel carrière in het voetbal, eerst op provinciaal en later op nationaal vlak.
 
Een snelle carrière

Het begon allemaal in 1965 toen hij lid werd van het provinciale Comité van West-Vlaanderen.

Vijf jaar later verliet hij het provinciale voetbal, dat hem naar Brussel stuurde om er lid te worden van het Sportcomité. Zeven jaar later in 1975 werd hij 2de ondervoorzitter, in 1977 1ste ondervoorzitter van de 1ste Kamer. Op 26 augustus 1983 werd hij verkozen tot Voorzitter van het Sportcomité, Tweede Kamer om vervolgens in 1987 voorzitter te worden van hetzelfde comité in de Eerste Kamer.

In deze functie trad hij ook naar buiten als organisator van de Beker van België waar hij de lotingen wist te animeren als geen ander met speciale genodigden, meestal bekende sportfiguren, die de loting verrichtten onder zijn deskundige leiding. Zijn optredens maakte hem sympathiek bij zowel de voetballiefhebbers, clubs en persmensen. Hij vervulde deze functie tot juni 1996, datum waarop hij definitief afscheid nam wegens het bereiken van de leeftijdsgrens.
 
Oprechte onderscheidingen

Daarnaast was hij ook de woordvoerder en stuwende kracht van de Liga der  Bevorderingen wiens belangen hij als Voorzitter met verve verdedigde in de Nationale Studiecommissie.
Voor zijn enorme inzet en gewaardeerde professionele medewerking, werd hij door de KBVB geëerd met diverse bondsonderscheidingen: Bondserepenning in 1977, Lid van verdienste in 1982 en ten slotte Erelid van de KBVB in 1987.
 
Voetbalkrant biedt zijn familie en talloze vrienden hun oprechte deelneming aan.
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties