GB neemt afscheid van Marc Brys ... en omgekeerd

Rita De Meyer
| 0 reacties
GB neemt afscheid van Marc Brys ... en omgekeerd
Foto: © SC

Germinal Beerschot neemt vanavond met de thuiswedstrijd tegen SV Roeselare niet alleen afscheid van het seizoen 2006-07, het wuift ook trainer Marc Brys uit, wiens contract na drie en half jaar op het Kiel niet verlengd wordt.

De gevoelsmens Brys praat koel over het nakende afscheid zelf, maar neemt ook een heleboel schitterende herinneringen met zich mee. Zoals daar zijn: de bekerwinst in 2005, de derby-overwinningen tegen Antwerp, zeges tegen Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk,...

"Akkoord, het is vrijdag mijn laatste match als coach van Germinal Beerschot, maar ik verwacht geen emotionele toestanden. Ik heb anderhalve maand geleden in mijn hoofd al afscheid genomen van deze mooie club... met de overtuiging om tot op de laatste speeldag voor de punten te knokken", zegt Brys. "We moeten ons straks concentreren op die wedstrijd tegen Roeselare, de drie punten trachten thuis te houden en zo de beoogde kaap van vijftig punten te bereiken."

Na een succesperiode bij Berchem Sport kreeg Marc Brys van Germinal Beerschot-voorzitter Jos Verhaegen bij het begin van het seizoen 2003-2004 de kans om het als trainer op het hoogste vlak te proberen. Voor de trainer, die gedurende zijn ganse periode op het Kiel zijn professionele instelling perfect combineerde met zijn liefde voor het voetbal en zijn hart voor Beerschot, was dit een gedroomde kans.

"Mijn eerste seizoen als trainer bij Germinal Beerschot stond, nadat het Ajax-hoofdstuk afgesloten werd, in het teken van de sanering. We moesten het doen met een beperkt budget en dito mogelijkheden, maar finishten uiteindelijk nog mooi zevende", kijkt Brys in de achteruitkijkspiegel. "Vooral aan die 0-4-overwinning op de Bosuil bewaar ik mooie herinneringen. Niet alleen aan het resultaat op zich, maar ook door de mentale opkikker die we toen van Kabouter Eddy kregen. Nooit vergeet ik de reactie van mijn spelers toen ze in de bezoekerskleedkamer op Antwerp binnenstapten en daar met dat kaboutertje geconfronteerd werden. Een hallucinante ervaring, noem ik het. Het resulteerde in een mes-tussen-de-tanden-mentaliteit met het gekende resultaat. Dat was echt genieten!"

"Seizoen twee was er één met hoogtes en laagtes in de competitie maar met een onvergetelijke bekercampagne die op de Heizel bekroond werd. Twee-één-winst in de finale tegen Club Brugge en meteen de eerste trofee voor Germinal Beerschot. Het sportieve hoogtepunt in de nog korte geschiedenis van onze club", geniet Brys nog na.

Het seizoen 2005-2006 kreeg voor Marc Brys een zwart randje. Na een teleurstellende 4 op 21 werd hij, na een zware 3-0-nederlaag bij Cercle Brugge, ontslagen. Net tussen de twee Europese confrontaties tegen Olympique Marseille in. Het doet de trainer ook nu nog pijn om daar over te praten.

"Als trainer weet je dat het je lot is om ooit ontslagen te worden. Maar het was hoe dan ook een pijnlijk moment. Ook al omdat ik op die manier niet mee naar Olympique Marseille kon; iets wat toch de sportieve bekroning had moeten worden van mijn, van onze, indrukwekkende bekeroverwinning. Nee, ik heb de televisiebeelden van Germinal Beerschots uitwedstrijd in het Stade Vélodrome nooit gezien. De teleurstelling zat te diep. Ook nu, zovele maanden later, heb ik niet echt de behoefte om die wedstrijd te bekijken".

Bij het begin van de jaargang 2006-07 kreeg Marc Brys van voorzitter Jos Verhaegen al direct zijn 'herkansing' op het Kiel. Een groot deel van de supporters echter vonden Brys' terugkeer "te snel". En dat zorgde voor spanningen tussen fans en trainer, voor een heksenjacht op supportersfora waar de tactische keuzes van de trainer werden afgekraakt, voor een ongemakkelijk sfeertje soms.

"Over ons voetbal dit seizoen ben ik tevreden. Voetbaltechnisch beschikken we over een zeer sterke groep, maar soms waren we te wisselvallig. En bovendien waren er zo veel discutabele beslissingen van de scheidsrechters die ons een resem punten hebben gekost. Het feit dat we thuis tegen acht Charleroi-spelers nog een doelpunt incasseerden én enkele dagen later werden uitgeschakeld in de Beker van België door KV Mechelen zorgde voor een negatieve spiraal in de entourage van de club", aldus nog Brys. "Maar ik refereer toch ook graag naar onze 4-0 tegen Club Brugge. Qua beleving, qua voetbal en qua resultaat was dat veruit het hoogtepunt."

Of Marc Brys dit seizoen op voldoende respect mocht rekenen bij Germinal Beerschot?

"Van de spelers en van de voorzitter zeer zeker", klinkt het bondig en veelzeggend. "Maar ik moet toegeven dat het een moeilijk jaar is geweest. Zo was de chemie met de supporters weg. Maar ik ben zeker niet rancuneus. Integendeel, hier bij Germinal Beerschot heb ik de kansen gekregen om me op het hoogste vlak in België te profileren als trainer, en daar wil ik iedereen voor bedanken. Mijn sportieve toekomst? Momenteel is er nog niks concreet. Nog even afwachten dus..."

Germinal Beerschot hoopt alvast dat de supporters (voor- én tegenstanders) Marc Brys vanavond een waardig afscheid geven. Eén zoals dat alleen op het Kiel kan: recht uit het hart, met veel respect... en overgoten met een ludiek sausje.

Het ga je goed Marc, enne... nog eens duizend keer bedankt voor die Beker van België!


Danny Geerts

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties