Analyse A'lecht heeft toekomst België in handen

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
A'lecht heeft toekomst België in handen
Foto: © SC

Vorige week keurde de UEFA de plannen voor een hervorming van de Champions League en de UEFA-beker goed. Vanaf het seizoen 2009-2010 zullen die toernooien grotendeels anders verlopen. Maar wat betekent dat nu voor België?

Op dit moment kunnen we daar geen uitsluitsel over geven. Alles hangt immers af van de prestaties van de Belgische teams dit jaar. De vorige jaren was Club Brugge grotendeels verantwoordelijk voor het in stand houden van de Belgische landencoëfficient, dit jaar is het aan Anderlecht om dat te doen. 

Alle hoop rust dus op de schouders van Anderlecht. Niet alleen omdat winnen altijd leuk is, maar ook omdat de toekomst van het Belgische voetbal er rechtstreeks van afhangt.

België is immers volop in strijd om in de top vijftien van Europa te blijven. Als dat lukt, betekent dat dat ons land in 2009 nog steeds twee teams mag afvaardigen in de voorrondes van de Champions League. Belangrijk daarbij is dat de voorrondes vanaf 2009 er anders zullen uitzien. Ze worden immers opgesplitst in twee onafhankelijke voorrondes: ééntje bestaande uit de kampioenen van de landen buiten de top dertien, dus zonder de toplanden, en eentje met de nummers drie of vier uit de toplanden en de vice-kampioenen uit de subtoplanden tot en met de vijftiende plek.

Concreet komt het er dus op neer dat de Belgische kampioen in de voorronde van de kleinere landen terecht komt, wat meteen op een serieuze kans op kwalificatie oplevert. De Belgische vice-kampioen zou dan in de grotere voorrondere terecht komen, waar de concurrentie heel wat steviger is met onder andere de nummers drie of vier uit de grotere landen.

Maar er is meer. Naast de twee Champions League - tickets zou België ook drie UEFA-bekertickets krijgen, dat is er dus één meer dan nu. Dat zou betekenen dat naast de nummer drie uit de competitie en de bekerwinnaar ook de nummer vier Europa in mag.

Er is er echter één grote maar: België moet daarvoor wel in de top vijftien van Europa blijven. Gebeurt dat niet, dan is er heel wat minder reden tot feesten. In dat geval zal énkel de kampioen zich plaatsen voor de Champions League (in de kleine voorronde), de nummers twee en drie én de bekerwinnaar voor de UEFA-beker. Dat zou betekenen dat België één team minder mag afvaardigen in Europa en bovendien ook met slechts één team in de voorrondes van de Champions League mag starten.

En dus is het absoluut zaak om in de top vijftien van Europa te blijven. Momenteel staat België veertiende in de ranglijst. Het ziet er dus nog redelijk goed uit, ware het niet dat de concurrentie hard is. Bikkelhard, want de Grieken, de Zwitsers en de Noren zitten ons land op de hielen, terwijl de Tsjechen net voor België staan. Dat Griekenland over België zal wippen, staat zo goed als vast. De Grieken hebben immers nog zes teams in Europa. Tegen Zwitserland, Tsjechië en Noorwegen wordt het knokken. België moet twee van die drie landen achter zich zien te houden, wil het vanaf 2009 vijf Europese tickets overhouden.

Het is dus absoluut noodzakelijk dat Anderlecht zich plaatst voor de volgende ronde. Lukt dat niet, dan is België een vogel voor de kat. Lukt het wel, dan zal veel afhangen van de loting (en uiteraard de prestaties) van paars-wit én de tegenstanders in de volgende ronde.

De rangschikking:

13. Tsjechië 25.500
14. België 25.450
15. Griekenland 24.664
16. Zwitserland 23.725
17. Bulgarije 23.166
18. Noorwegen 22.425

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties