Welke straffen staan er op omkoping?

Nico Wieme
| 38 reacties
Welke straffen staan er op omkoping?
Foto: © SC

Indien er effectief sprake is van omkoping bij de wedstrijd Anderlecht-STVV, wat zijn dan de mogelijke gevolgen voor de betrokken partijen?

Sint-Truiden betrokken
Als blijkt dat STVV knoeide in die wedstrijd, dan wint Anderlecht met 5-0 en degraderen de Kanaries. Aangezien Sint-Truiden al sportief zakt naar tweede, zou dat betekenen dat de Limburgers naar de derde klasse tuimelen.
 
Anderlecht betrokken
Indien de uittredende landskampioen op een of andere reden betrokken partij is, verliest het de wedstrijd met 0-5, wordt het uitgesloten van Europees voetbal en degradeert het naar tweede klasse.
 
Een of meerdere refs betrokken
In geval van betrokkenheid van een of meer scheidsrechters, word(t)(en) de dader(s) gestraft. In principe wordt de wedstrijd niet herspeeld en blijft de uitslag behouden omdat beide teams te goeder trouw handelden. Hierover kan wel nog discussie ontstaan.
 
Beide clubs zijn betrokken
Geen van beide teams krijgt punten en ze degraderen allebei: Anderlecht naar tweede, STVV naar derde. De andere clubs schuiven een of twee plaatsen op in de eindstand. Concreet zou dat betekenen dat Club Brugge zeker tweede wordt en naar de voorronde van de Champions League mag. Brussels blijft in dat geval in eerste.
 
Het onderzoek naar de mogelijke omkoping zal wel snel moeten gaan, want op 28 juni wordt de eindstand normaal gezien officieel bekrachtigd door de Algemene Vergadering van de Belgische voetbalbond. Daarna verandert er niets meer aan de stand, ongeacht of er achteraf nog bewezen wordt dat er geknoeid is. De hierboven beschreven straffen worden dan pas het jaar nadien uitgesproken. Als er een uitspraak is vooraleer het Europese seizoen op gang gefloten wordt, zou een betrokken club alsnog een straf kunnen krijgen. Wie zich benadeeld voelt, zoals Club Brugge, kan schadevergoeding eisen bij de frauderende partijen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties