VK on Tour 17: Dertien

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
VK  on Tour 17: Dertien
Foto: © SC

Finales worden beslist door details. Altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. De wedstrijd tussen Duitsland en Spanje wordt beslist door een nummer. Nummer dertien.

Vanuit Wenen

Finale: (v.; -s) [Frans <Italiaans finale], 1 (muziek, opera) slotstuk, slotspel; 2 (sport, spel) eindspel, eindstrijd.
Het grote moment is aangebroken. Euro 2008 leeft naar haar grote climax toe. Spanje en Duitsland bepleiten zondagavond om 20.45 uur de dertiende finale van het Europees kampioenschap.
 
Wasilewski
 
De dertiende finale. Deze finale is gedoemd om door het ongeluk beslist te worden. Italianen gaan zeer bijgelovig door het leven. De kans dat de squadra azzura de finale zou halen, was dus wel erg klein. Op het dertiende EK op vrijdag de dertiende een wedstrijd spelen. Het kon niet slechter uitvallen voor Roberto Donadoni. Het lot tarten heet zoiets. En dan ontkom je er niet aan. Het doelpunt van Luca Toni tegen Roemenië werd onterecht afgekeurd.
 
Maar eerlijk is eerlijk. In Italië is het volk nog meer bevreesd voor het nummer 17. Er moet dus een grotere pechvogel zijn op het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Emre Gungör en Marcin Wasilewski, beiden dragers van het rugnummer 13, misschien? Gungör liep in de laatste groepswedstrijd tegen Tsjechië een rugblessure op en kwam niet meer in actie in de kwart- en halve finale. Wasilewski schonk met een late trekfout op Sebastian Prödl Oostenrijk een laat strafschopdoelpunt en hypothekeerde daarmee de Poolse kwalificatiekansen voor de tweede ronde.
 
Parachutespringen
 
Niet slecht, maar dat moet beter kunnen. Duitsland …. Nummer 13 …. Michael Ballack ...  Gevonden! Balle heeft al geen te beste ervaringen met finales en kampt nu met een kuitblessure. Kan geen toeval meer zijn. De dertiende EK-finale willen spelen met het nummer 13 is als parachutespringen zonder parachute en ervan uitgaan dat je goed terecht komt. IJdele hoop.
 
Met of zonder Ballack. Duitsland is gedoemd om de finale te verliezen – dat deden ze trouwens ook tijdens de dertiende WK-finale (Mexico 1986, Argentinië – Duitsland 3-2). Een foute nummerkeuze die de voetbalgeschiedenis gaat bepalen. Het leven kan hard zijn.
 
De wijze man uit Hortaleza
 
Bij Spanje zijn ze veel slimmer geweest. Daar kreeg Andréas Palop het nummer 13 toegewezen. En wie is Andréas Palop? De derde doelman van de Spaanse nationale ploeg en de enige speler die tijdens het huidige EK nog niet in actie kwam. Wij weten wel waarom. Slimme mens, die Luis Aragonés. Ze noemen hem niet zomaar De wijze man uit Hortaleza.  En dan toch geen contractverlening krijgen, dat begrijpen we dan weer niet. Viva España.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties