Wie is Kalmar FF?

Tim Buedts
| 8 reacties
Wie is Kalmar FF?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De Zweedse tegenstander van Gent in de tweede voorronde van de UEFA-Cup is voor de meeste Belgische voetbalfans een nobele onbekende. Daarom laat Voetbalkrant even zijn licht schijnen over de ploeg uit Zuidoost-Zweden.

Kalmar Fotbollsförening promoveerde in 2003 naar de Allsvenskan, de hoogste Zweedse voetbalklasse. Sindsdien ontwikkelde ”de trots van Småland” zich van een veelbelovende nieuwkomer over een stabiele middenmoter tot een Zweedse topclub, met als voorlopig hoogtepunt het afgelopen seizoen, toen Kalmar vice-kampioen achter IFK Göteborg werd én ook de beker pakte. De afgelopen jaren stond de ploeg bekend om haar mix van Zweedse degelijkheid en Braziliaanse flair, een recept dat de club geen windeieren heeft opgeleverd. Kalmar werd aan het begin van dit seizoen zelfs als de grootste titelkandidaat bestempeld, en heeft dat predikaat totnutoe helemaal waargemaakt aangezien de ploeg momenteel aan de leiding prijkt in de Zweedse Allsvenskan.

Huidig trainer van Kalmar is Nanne Bergstrand, die de ploeg al sinds 2003 onder zijn hoede heeft en in aanzienlijke mate mede verantwoordelijk is voor de constante progressie van de ploeg. In het doel staat de 32-jarige Petter Wastå, die sterk is op de lijn maar vaak minder oogt in de lucht. De verdediging wordt geleid door de 36-jarige Patrik Rosengren, die met zijn ervaring en spelinzicht van enorme waarde is voor zijn medespelers. Dit seizoen is de doorgaans gereputeerde Kalmar-defensie echter iets minder indrukwekkend dan de vorige jaren, met reeds 16 tegendoelpunten in evenveel competitiewedstrijden.

De spil op het middenveld is kapitein Henrik Rydström, aan beide kanten geflankeerd door de gebroeders Viktor en Rasmus Elm. Vooraan loopt de derde van het broedertrio: David Elm fungeert als diepe spits, ook al staat hij niet bekend als een echte goalgetter. Niettemin scoorde Kalmar dit seizoen totnogtoe aan de lopende band: 37 goals in 16 wedstrijden. Dit indrukwekkende aantal dankt Kalmar vooral aan zijn vleugelspitsen, César Santin en Patrik Ingelsten. De Braziliaan Santin stond tot vorig jaar nog eerder in de schaduw van zijn landgenoot Ari Da Silva Ferreira, maar na diens vertrek naar AZ bloeide Santin helemaal open en ontpopte hij zich tot de beste speler binnen de ploeg. Vorige week zag Kalmar zijn Brazilaans goudhaantje echter naar het Deense FC Kopenhagen vertrekken, wat toch een serieuze verzwakking van de ploeg betekent.

Goed nieuws voor Gent dus, hoewel de jongens van Michel Preud'homme er goed aan doen de Zweden niet te onderschatten. Zelfs zonder César Santin zou dit Kalmar in staat moeten zijn om in de Belgische middenmoot mee te draaien. De Zweedse competitieleider moet qua niveau niet echt onderdoen voor pakweg het Deense Aalborg, en laat dat nu net de ploeg zijn die Gent vorig jaar uit de Intertototo kegelde. Preud'homme kan dus toch maar beter zijn huiswerk doen, anders zou Gent wel eens voor het tweede jaar op rij van een kale Scandinavische reis kunnen terugkeren.

Auteur:  Nils Vanbellingen
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Europa League

 Halve Finales (H)

Nieuwste reacties