Analyse Standard alleen aan de leiding

Thomas Dubois
| 3 reacties
Standard alleen aan de leiding

Standard staat na speeldag zes alleen aan de leiding, na de overwinning tegen Anderlecht mochten de Rouches zich de grote winnaar noemen. Zeker toen Moeskroen ook nog eens verloor.

Bovenaan hebben we een afscheiding tussen de leider en de achtervolgers. Standard kon winnen en Anderlecht en Moeskroen verloren. Daarachter komt Club Brugge piepen na een overwinning tegen Westerlo. Lokeren speelde opnieuw gelijk, ditmaal tegen Cercle. Onderaan verloren zowel Roeselare als Tubeke. KV Kortrijk doet het dan weer goed na een overwinning op het veld van Charleroi.
Alle ogen waren deze speeldag gericht op Anderlecht en Standard, die vrijdagavond op Sclessin hun topper afwerkten. Het werd een wedstrijd die lange tijd op slot zat en waar beide ploegen weinig klaar konden maken. Het was Sporting dat in de tweede helft via Iakovenko op voorsprong kwam. Via Witsel kon Standard gelijkmaken. De wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel, maar uiteindelijk zorgde Jovanovic met een flits in de slotminuut voor de overwinning. Lichtjes onverdiend, maar dat kon de Rouches niet deren. Standard staat opnieuw alleen aan de leiding.
Club Brugge had het zaterdagavond allesbehalve onder de markt met Westerlo, althans in de eerste helft waarbij de ploeg van Jan Ceulemans duidelijk de betere was. Toch ging het met een 1-0 achterstand rusten na een strafschopdoelpunt voor Club. In de tweede helft was het heel wat beter van Brugge. De flanken kwamen in tegenstelling tot in de eerste helft wel in het spel en dat toonde zich duidelijk. Sonck zorgde nog voor de 2-0.
Club staat daarmee vierde en wordt op de voet gevolgd door een andere West-Vlaamse ploeg. Niet Roeselare, Zulte Waregem of Cercle Brugge, maar nieuwkomer Kortrijk staat op de vijfde plaats na een derde overwinning. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck won met 1-2 op Charleroi en dat was verdiend. Bakx en Coulibaly zorgden voor de 0-2, Smolders milderde in de slotminuut.
Roeselare, een andere West-Vlaamse club, verging het afgelopen weekend veel minder goed. Tegen Bergen was het opnieuw onmachtig. Dat resulteerde dan ook in een logische overwinning voor de thuisploeg. Oris nekte zijn ex-club, Brahami maakte de 2-0 compleet. De rode lantaarn is nog steeds in handen van Tubeke dat nog op geen enkel moment aanspraak kon maken op de eerste overwinning van het seizoen. Ook tegen Zulte Waregem was het machteloos, 1-0.
Lokeren blijft vasthouden aan een goede oude traditie, en dat is gelijk spelen. Op 40 wedstrijden onder Georges Leekens, speelden de Waaslanders 19 keren gelijk. Zo ook afgelopen weekend tegen Cercle Brugge, dat nochtans op voorsprong kwam. Maazou zorgde voor de 1-1. Lokeren glijdt zo rustig mee in het klassement en staat knus in de linkerkolom.
Moeskroen is niet langer co-leider, want afgelopen weekend leed het zijn eerste nederlaag van het seizoen. Op eigen veld verloor het tegen Racing Genk. De thuisploeg kwam nochtans op voorsprong via Vandooren. Genk knokte zich terug in de wedstrijd en kon uiteindelijk nog twee keer scoren en met de overwinning terug naar Limburg reizen.
Sensatie op 't Kiel zondagavond, vooral in de slotfase. Voordien kwam Germinal Beerschot op voorsprong via Dosunmu en zorgde Maric met twee doelpunten voor de voorsprong voor AA Gent. In het slot van de wedstrijd leek AA Gent op de overwinning af te stevenen, tot Proto bij een corner mee naar voor ging. Hij liep in, sprong de lucht in, kopte en zag zijn bal mooi in doel belanden. In één, twee, drie toverde de doelman zich in de harten van alle Germinal Beerschot-supporters.
Maandagavond sloot KV Mechelen de speeldag af. Na een verdienstelijke partij vorige woensdag tegen Club Brugge, zette het nu vrij makkelijk Dender aan de kant. Nog voor de rust stond het 4-0. Daar hielden de Maneblussers het bij, Dender kon enkel nog tegen scoren. Een meer dan verdiende overwinning voor de jongens van Peter Maes. (AN)