Bosnië (deel 3: de bond en haar coach)

Kevin Van Cutsem
| 2 reacties
Bosnië (deel 3: de bond en haar coach)

Morgen staan de Rode Duivels tegenover Bosnië. Hoog tijd om kennis te maken met de Oost-Europese outsiders van groep 5. Vandaag deel 3: De bond en haar coach.

Bondscoach
 
De Bosnische federatie stelde in juli vorig jaar de 73-jarige Miroslav Blazevic (foto) aan. De Kroaat die in Bosnië is geboren beleefde in 1998 zijn hoogtepunt, toen hij met Kroatië derde eindigde op het WK in Frankrijk. Eerder coachte hij ook al de nationale ploegen van Zwitserland en Iran.
 
“Ik ben me ervan bewust dat dit geen makkelijke opdracht is, maar ik heb al grotere mirakels verricht.”, vertelde Blazevic over kwalificatie voor het WK in 2010 in Zuid-Afrika.
 
De kritiek op de Bosnische bond
 
In ons land is de Voetbalbond onder de fans niet de meest geliefde organisatie. Maar wat dan gezegd van haar tegenhanger in Bosnië. De Bosnian Football Federation is er immers extreem onpopulair. Zo wordt het orgaan geregeld beschuldigd van corruptie en inmenging. Daarnaast moeten verschillende bondsmensen niet weten van de nationale ploeg, iets wat vele Bosniërs tegen de borst stoot.
 
De spanningen tussen de bond en haar spelers lopen soms zodanig hoog op, dat spelers afhaken voor de nationale ploeg. Zo was er enkele jaren geleden een staking waarbij 13 spelers weigerden aan te treden zolang de Raad van Bestuur en de bondsvoorzitter aanbleven. De meeste onder hen speelden meer dan een jaar niet meer mee. Sommigen, waaronder Papac weigeren nog steeds uit te komen voor de Bosnische selectie.         
 
Volkslied
 
Hopelijk speelt men in Genk deze keer wel de goede versie van het volkslied. De Bosniërs hebben immers sinds vorige maand een nieuw volkslied. Tien jaar lang had het lied geen tekst. In februari 2009 werd die aan de melodie toegevoegd. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties