Abeels: "Ik denk dat Genk de financiën niet had"

Manuel Gonzalez
| 7 reacties
Abeels: "Ik denk dat Genk de financiën niet had"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ex-profvoetballer Jean-Marie Abeels runt al sinds 2005 een voetbalschool in Kenia. Hij hoopt jonge Keniaanse talenten een kans te geven in Europa.

Jean-Marie Abeels speelde in ons land o.a voor KV Kortrijk, Germinal Ekeren en STVV. Hij eindigde zijn voetbalcarrière bij provincialer Zichen-Zussen Bolder. Via zijn Keniaanse vrouw Juliana kwam hij op het idee een voetbalschool te stichten in Kenia.

"Het is de bedoeling jonge Keniaanse talenten de kans te geven om door te breken en eventueel de overstap naar België te maken. Alleen de allerbeste spelers wil ik brengen. Dat zijn er dus 1 of 2 per jaar. Het is zeker niet de opzet om er meer te brengen", aldus de voormalige profvoetballer op TV Limburg.

JMJ Sport Academy is de naam van zijn school. Dat staat voor Jean-Marie en de laatste J komt van de voornaam van zijn vrouw Juliana. "Mijn vrouw wist eigenlijk niets af van voetbal, maar de laatste tijd is ze erin gerold. Ze vond eerst dat ik te streng was, maar nu beseft ze dat voor een goede opleiding veel discipline nodig is."

"We hebben ongeveer 80 voetballers tussen de 8 en 18 jaar op onze school. Die zijn verdeeld in drie leeftijdsgroepen. We spelen wedstrijden tegen andere scholen. Ze blijven bij ons eten en slapen en gaan ook naar school. Eén keer per maand praten we met hun ouders over de goede en de slechte dingen."

"Vijf of zes maanden geleden kwam ik in contact met Herman Vermeulen van KRC Genk. Ze konden eerste keuze krijgen. In landen als Argentinië of Brazilië kunnen Belgische clubs geen eerste keuze kiezen. Maar bij mij wel. Toch heb ik niks meer gehoord van Genk, ondanks dat ik hen geen geld gevraagd had. Ik denk dat de financiën niet goed waren."

Jarenlang was Mike Okoth Origi de bekendste Keniaanse voetballer in ons land. Hij speelde o.a voor KRC Genk en Heusden-Zolder in de hoogste afdeling. Momenteel is hij aan de slag bij tweedeprovincialer Cobox '76 uit Limburg.

"En er staan opnieuw talenten klaar. Het Keniaanse voetbal stelt op wereldniveau nog niet veel voor, maar daarom is het net interessant. Het moet nog ontdekt worden. Met Otieno (hij speelde voor CS Visé, nvdr.) hebben we toch al een speler die voor het nationale elftal van Kenia is uitgekomen. Bij Beerschot zit er met Victory Wanyama (foto) ook een groot talent. Zijn broer speelt bij Parma in Italië."

Wanyama verzamelde tot nog toe 7 optredens voor Beerschot dit seizoen. Hij pakte rood in de uitwedstrijd bij Anderlecht.

"In het verleden is het al eens misgelopen met mij, maar daar heb ik veel uit geleerd. Vertrouw niemand. Die wijze raad hou ik altijd in mijn achterhoofd en zo werk ik ook in Kenia."
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties