Anderlecht vernedert Zulte Waregem

Steurbaut Kersten
| 138 reacties

Anderlecht heeft tijdens de eerste speeldag van de play-offs meteen zijn titelambities kracht bijgezet. Na een vlotte 6-0-zege tegen Zulte Waregem zet paars-wit zijn dichtste achtervolger Club Brugge op 8 punten.

Zulte Waregem had zich maar op de valreep kunnen plaatsen voor play-off 1 en kon ook op Anderlecht de dalende vormcurve van de voorbije weken niet verdoezelen. Op geen moment wisten de troepen van Francky Dury de paars-witte zege in gevaar te brengen.

Onmachtig Zulte Waregem

Na 25 minuten floepte het balbezit op het scorebord: 62 procent voor Anderlecht, 38 voor een Zulte Waregem. Tekenend voor de onmacht van de bezoekers. Pas diep in de tweede helft kon de ingevallen Chris Makiese Silvio Proto een eerste keer echt aan het werk zetten.

Anderlecht legde de basis voor zijn vlotte zege twee keer in een verschroeiend openingskwartier. Matias Suarez zorgde twaalf seconden na het eerste fluitsignaal al voor de eerste dreiging. De Argentijn dribbelde doelman Sammy Bossut, maar raakte niet voorbij Karel D'Haene.

Na zeven minuten werd paars-wit dan toch beloond voor zijn snelle start. Mbark Boussoufa krulde een vrije trap onhoudbaar voorbij doelman Sammy Bossut, die de bezoekers drie minuten eerder al van een achterstand behoedde door een kopbal van Roland Juhasz over te tikken.

Gas terug

Het flitsend openingskwartier kreeg echter geen vervolg. Paars-wit nam gas terug en wiegde de tegenstander in slaap. Alleen een occasioneel kunstje van Boussoufa, Lucas Biglia -of zelfs Olivier Deschacht- kon het publiek wakker houden.

Toch zat een tweede treffer voor rust er nog in. Romelu Lukaku ging in het strafschopgebied neer na een contact met Jeremy Taravel, maar de 16-jarige aanvaller kreeg geen strafschop. Boussoufa, die samen met Lucas Biglia het publiek toch nog probeerde te onderhouden, krulde zijn tweede vrije trap op het dak van het doel.

De doelpunten kwamen dan maar na de rust. Suarez zette na vijf minuten een zelf uitgelokte strafschop na een licht contact met Taravel om, nog eens vijf minuten later zette Jelle Van Damme met een halve omhaal de 3-0 op het scorebord.

Kampioenenniveau

In tegenstelling tot de eerste helft zorgde Anderlecht er nu wel voor dat het publiek verwend werd. Vlotte combinaties, een goede balcirculatie en doelgevaar. De paars-witte gladiatoren hadden heel wat meer in pette dan tijdens het eerste bedrijf en acteerden op kampioenenniveau.

Drie extra doelpunten waren het logische gevolg. Tom De Sutter, Guillaume Gillet en Boussoufa, met zijn tweede van de avond, maakten met drie extra doelpunten de vernedering compleet voor Zulte Waregem. (AN)