Wist je dat Mansiz laatste golden goal maakte?

Philippe Crols
| 1 reacties
Mansiz laatste golden goal maakte?
Foto: © SC

Vandaag zijn we aanbeland bij het WK van 2002, dat van Zuid-Korea en Japan. Op die eindronde werden er maar liefst drie golden goals gemaakt. Wist je dat Ilhan Mansiz de laatste WK-golden goal ooit maakte?

Twee van de drie golden goals werden gemaakt in de achtste finales. Op 16 juni 2002 vond in Oita Zweden – Senegal plaats. De Scandinaviërs waren via Henrik Larsson op voorsprong geklommen, maar Henri Camara maakte nog in de eerste helft gelijk. Tijdens de reguliere speeltijd werd er nadien niet meer gescoord en dus moesten verlengingen uitsluitsel brengen. Zweden trof na een magistraal nummertje van Michael Svensson de paal, opnieuw Henri Camara scoorde wel. Hij besliste net voor het verstrijken van de eerste verlenging de wedstrijd met een knappe solo. Senegal mocht zo naar de kwartfinales, waar het Turkije zou ontmoeten.

Camara maakte de eerste golden goal op het WK 2002. Na 2:50 komt Svensson zeer dicht bij de beslissing, maar hij treft de paal. Wat later is het aan de overkant wel prijs.

De arbitrage bij de Italianen

Een dag later werd België uitgeschakeld door Brazilië, maar daar kwam geen golden goal aan te pas. Nog een dag later werd Italië wel geëlimineerd na een zogenaamde ‘sudden death’. Maar het was vooral de scheidsrechter uit Equador, Byron Moreno die een hoofdrol wist op te eisen. Italië werd tijdens het WK 2002 niet bepaald bevoordeeld door de scheidsrechters, maar kwam in de achtste finales tegen gastland Zuid-Korea wel op voorsprong. Met een kopbal zorgde Christian Vieri voor de 0-1. Italië hield die voorsprong vast, tot Ki-Hyeon Seol (ex-Anderlecht en ex-Antwerp) er twee minuten voor tijd 1-1 van maakte na slecht verdedigingswerk. In de verlengingen kreeg Francesco Totti zijn tweede geel na een schwalbe en werd Italië enkele malen afgevlagd voor dubieuze buitenspelgevallen.

Enkele vreemde scheidsrechterlijke beslissingen in het nadeel van Italië op het WK van 2002.

Helemaal op het einde sloeg het noodlot toe voor de gewezen wereldkampioen. Jung-Hwan Ahn, die in het begin een strafschop had gemist, kopte de 2-1 voorbij Gianluigi Buffon. Italië mocht naar huis en daar werd er vooral nog druk nagekaart over de wedstrijdleiding op het WK. Ook in de kwartfinale tegen Spanje werd gastland Zuid-Korea, toeval of niet, allerminst benadeeld door de scheidsrechters.

De golden goal van Ahn die een einde maakte aan het WK van Italië.

Laatste golden goal op WK

In een van de vier kwartfinales op het WK in 2002 werd de laatste golden goal ooit op een wereldkampioenschap voetbal gemaakt. Dat gebeurde op 22 juni in Osaka. Opnieuw was Senegal een van de twee betrokken teams, maar deze keer zou het niet aan het langste eind trekken. Turkije won namelijk na een golden goal van Ilhan Mansiz (foto), na vier minuten in de eerste verlenging. De spits, die eerder dat toernooi Roberto Carlos op geniale wijze in de wind zette, werkte een voorzet van Umit Davala in doel. In de reguliere speeltijd werd er niet gescoord. De Turken bogen in de halve finale vervolgens het hoofd voor de latere winnaar, Brazilië.

De laatste golden goal ooit op een WK, getekend: Ilhan Mansiz.

Het WK van 2002 was dus het laatste wereldkampioenschap waar de golden goal van kracht was. In 2006 zou er in Duitsland bij een gelijke stand na 90 minuten gewoon tweemaal vijftien minuten extra worden gespeeld. In heel de WK-historie werden er dus slechts vier golden goals gemaakt: Laurent Blanc (Frankrijk), Camara (Senegal), Ahn (Zuid-Korea) en Mansiz (Turkije).

Morgen de laatste 'Wist je dat?' met golden en silver goals als onderwerp. Dan hebben we het over de enige silver goal ooit gemaakt op een EK.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties