Interview Hugo Broos: “Lig niet wakker van een topclub”

Yves Brokken
| 5 reacties
Hugo Broos: “Lig niet wakker van een topclub”
Foto: © SC

Zulte Waregem stond begin dit seizoen voor een grote uitdaging: een opvolger vinden voor Francky Dury. Onder Bart De Roover bleven de resultaten uit. Hugo Broos moest de schwung er weer in brengen, wat vooralsnog aardig lijkt te lukken.

Hugo Broos ondertekende eind oktober een contract van iets meer dan anderhalf seizoen bij Zulte Waregem. De Humbekenaar vond al snel zijn draai aan de Gaverbeek en moest in zijn eerste tien wedstrijden alleen het onderspit delven tegen Anderlecht en afgelopen zaterdag bij Germinal Beerschot.

“Toen ik hier toe kwam, kon ik vaststellen dat de structuur die Francky Dury hier neergepoot heeft zeer goed is”, aldus Broos. “Maar de resultaten waren niet goed en het vertrouwen bij de spelers was ver te zoeken. Die twee zaken moesten eerst aangepakt worden, en dat ging behoorlijk vlot.”

Nog geen manager

“We zijn net terug van onze winterstage in Spanje en hebben daar bijzonder goed kunnen trainen”, deelt de voormalige kampioenenmaker van Club Brugge en Anderlecht mee. “Het weer was heel goed, en ook het hotel, de accommodatie en de velden waren top. Als je op stage gaat, moet je zorgen dat alles in orde is, en dat was bij ons het geval. Daar kan ik dus zeker niet over klagen.”

Zulte Waregem denkt erover om Hugo Broos meer sportieve bevoegdheden te geven en hem manager naar Engels model te maken. “Maar zover zijn we nog niet”, reageert Broos snel. “De voorzitter (Willy Naessens, red.) zoekt eerst naar een opvolger voor Vincent Mannaert. Vindt hij een waardige vervanger, dan blijf ik wellicht gewoon trainer. Maar als hij een administratief bediende aanstelt, krijg ik meer sportieve verantwoordelijkheid”, verduidelijkt Broos.

In de eerste plaats is Broos opgelucht dat hij na tien maanden thuiszitten opnieuw aan de slag is. “Als je trainer bent en je hebt geen werk, is dat allesbehalve prettig”, grijnst hij. “Op mijn leeftijd moest ik niet per se weer aan de slag, maar ik wilde gewoon verder. Het vuur brandde nog om de draad weer op te pikken. Maar veel belangrijker is natuurlijk dat het ook goed gaat met mijn club.”

“Wij moeten niet dromen om elk jaar Europees voetbal te halen,
maar een uitschieter kan natuurlijk wel.”

Aan uitdagingen heeft Broos, die in zijn tijd als speler 31 keer werd opgeroepen voor de Rode Duivels, geen gebrek. “Misschien kunnen we dit seizoen nog play-off I halen. Maar door de matige start is dat mogelijk iets te hoog gegrepen. In ieder geval moeten we volgend seizoen weer voor een plaats bij de eerste zes gaan. En ook de beker moet een prioriteit zijn. Een ploeg als Zulte Waregem moet niet dromen om elk jaar Europees voetbal te halen, maar een uitschieter kan natuurlijk wel.”

Dat Zulte Waregem geen topclub is, daar ligt Broos niet wakker van. “Als je in het voetbal zit, streef je natuurlijk naar het hoogste. Maar het hangt niet alleen van mij af of ik ooit nog bij een topclub zal werken. We zullen wel zien wat er de komende maanden en jaren beweegt, maar ik focus me nu alleen op Zulte Waregem.”

Broos boekte al heel wat successen op vaderlandse bodem, maar het buitenland is hem nog niet gunstig gezind geweest. Noch Panserraikos, noch Trabzonspor werd een successtory. “Als ik ooit nog naar het buitenland ga, zal ik toch eerst eens goed alles bekijken”, herinnert Broos aan zijn minder prettige ervaringen. “Het buitenland blijft natuurlijk wel iets speciaals, dus zeg nooit nooit. Maar ik denk niet dat ik ontgoocheld of kwaad zal zijn als het er nooit meer van komt.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties