Interview ‘Sacha’ Iakovenko: “Ik heb genoeg kwaliteiten om het te maken bij Anderlecht”

Yves Brokken
| 10 reacties
‘Sacha’ Iakovenko: “Ik heb genoeg kwaliteiten om het te maken bij Anderlecht”
Foto: © SC

Oleksandr Iakovenko werd op zijn 18de door Lierse weggehaald bij Metalist Kharkov. Intussen voetbalde hij ook al voor Racing Genk en Anderlecht, dat hem de voorbije seizoenen uitleende aan Westerlo. Maar Sacha wil snel hogerop.

Steeds uitgeleend worden, het lijkt weinig zekerheid te bieden. Maar de spelmaker van VC Westerlo laat er zijn slaap niet voor. “Ik heb nog drie jaar contract bij Anderlecht, dus ik maak me geen zorgen. Ik heb genoeg kwaliteiten om het te maken in het Astridpark, daar ben ik rotsvast van overtuigd. De coach beslist natuurlijk wie speelt, maar ik kan het Belgisch topniveau aan”, vertelt Iakovenko in een exclusief interview met Voetbalkrant.com.

Tijd nodig

Het seizoensbegin verliep nochtans niet van een leien dakje. “Toen ik in juni terugkwam uit vakantie, was ik geblesseerd. Ik kon niet trainen en miste heel de voorbereiding én ik moest weg bij Anderlecht. Ik had tijd nodig om opnieuw naar mijn beste niveau toe te groeien, maar nu sta ik weer volledig scherp.”

De prestaties van een fitte Iakovenko blijven ook in zijn thuisland Oekraïne niet onopgemerkt. Eind vorig seizoen kreeg hij als negenvoudig belofteninternational voor het eerst een selectie in de bus voor de A-ploeg. “Daarna was ik door blessures niet meer beschikbaar, maar de bondscoach volgt me op de voet.”

EK 2012

“Het Europees Kampioenschap in 2012 (dat in Polen en Oekraïne gehouden wordt, red.) is mijn hoofddoel. Het is iets waar ik echt naar uitkijk. Ik wacht nu tot de bondscoach me opnieuw komt bekijken. Want ik heb alleen contact met hem als ik in Oekraïne ben voor een nationale selectie, anders niet.”

Iakovenko voetbalt bijna zes jaar in Belgenland. “Natuurlijk mis ik Oekraïne wel. Mijn familie woont er nog en ik mis vooral ook mijn broer. Maar mijn vrouw is hier bij mij en onze zoon Nestor is hier ook gelukkig. Misschien blijf ik wel in België na mijn carrière. Dat zal een beetje afhangen van waar ik als voetballer nog terechtkom. Maar sowieso zal ik altijd een nauwe band behouden met Oekraïne.”

Bekendheid

Iakovenko is niet ontevreden over waar hij als jonge knaap is terechtgekomen. “België is een mooi en rustig land waar je je niet te veel zorgen hoeft te maken. Bovendien zijn de mensen hier vriendelijk, en I like that. Ook het voetbal is hier goed. Er wordt zowel in defensief als aanvallend oogpunt goed voetbal gebracht. Alle teams proberen ook echt te voetballen. Het is voor mij een uitgelezen mogelijkheid om te tonen wat de voetballer Sacha Iakovenko in zijn mars heeft.”

“Ik kan me hier in de kijker spelen van grotere teams. Naar de Belgische Jupiler Pro League komen ook veel scouts kijken uit andere en sterkere Europese competities, waardoor ik meer bekendheid kan genieten in het buitenland. Buiten de Franse competitie volg ik alle grote competities, maar welke ik verkies kan ik niet zeggen. Elk team is anders.”

“Ik probeer nu vooral weer mijn beste voetbal op de mat te brengen. Als ik goed presteer en de ploeg draait goed, dan is iedereen tevreden. Niet ikzelf, maar de ploeg komt op de eerste plaats. Hard werken, mijn best doen en veel wedstrijden spelen, dan kan ik na Westerlo weer een stap hogerop zetten.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties