UEFA centraliseert verkoop tv-rechten EK-qualifiers

Anthony Van der Planken
| 3 reacties
UEFA centraliseert verkoop tv-rechten EK-qualifiers
Foto: © SC

De 53 leden van de Europese Voetbalbond hebben vandaag een historische deal gesloten. Vanaf 2014 zullen de tv-rechten WK- en EK-kwalificatiewedstrijden in één pakket gestoken worden, naar het voorbeeld van de Champions League. Dat is goed nieuws voor België.

Net op de dag van zijn herverkiezing als UEFA-voorzitter weet Michel Platini één van zijn grote beloftes waar te maken: de gecentraliseerde verkoop van de WK- en EK-kwalificatiewedstrijden. Voortaan zullen alle wedstrijden in de aanloop naar beide grote toernooien in één pakket aan de tv-zenders aangeboden worden. De verkoop zal ook niet meer gebeuren via de nationale bonden, maar via de UEFA zelf.

Dat betekent dat een Vlaamse televisiezender straks dus het volledige pakket rechten moet kopen, wil het de EK-kwalificatiewedstrijden van de Rode Duivels kunnen uitzenden. 

De gecentraliseerde verkoop komt vooral tegemoet aan de wensen van de kleine en middelgrote landen. De waarde van hun televisierechten hangt nu te vaak af van de loting. Door een gecentraliseerde verkoop en herverdeling van de opbrengsten zouden vooral de kleinere landen een groter deel van de koek krijgen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties