Wie van de drie?

Tomas Taecke
| 47 reacties
Wie van de drie?
Foto: © SC

De voorbije weken hebt u vast en zeker samen met uw vrienden in een bruine kroeg de topfavorieten van het nakende EK onder de loep genomen. De kans is groot dat ook u tot het besluit kwam dat enkel Nederland, Spanje en Duitsland een gooi kunnen doen naar de oppergaai.

Op acht juni trappen Polen en Griekenland Euro 2012 op gang. Het gastland en de winnaar van het EK 2004 in Portugal zijn niet meteen de topfavorieten, maar wie zijn dit dan wel? We presenteren u de drie voornaamste kanshebbers!

Nederland - Offensieve weelde, defensieve zorgen

Onze noorderburen worden straks in ieder geval opnieuw een land om in de gaten te houden. Zowel op als naast het veld gooien de Nederlanders doorgaans hoge ogen. Oranje verloor in 2010 de WK-finale tegen Spanje, maar wil in Polen en Oekraïne het huzarenstukje van 1988 nogmaals overdoen. Holland beschikt over een aanvallend compartiment om u tegen te zeggen. De sterkte van de defensie is echter niet navenant. Aan het centrale duo (Heitinga-Mathijssen) wordt maar al te vaak getwijfeld, terwijl er op dit moment geen vaste linksachter is. Stijn Schaars (middenvelder van beroep) en Jetro Willems (absoluut gebrek aan ervaring) liggen voorlopig in balans om de geblesseerde Eric Pieters te vervangen.

De recente resultaten van Oranje spreken overigens niet in hun voordeel. Na een vrijwel foutloos parcours richting kwalificatie, liep het voor de Nederlanders spaak. In recente oefenpartijen kon Nederland ook allesbehalve overtuigen. Tegen Bulgarije ging het team van Bert Van Marwijk onderuit (1-2), tegen Slowakije werd er gewonnen maar slecht gevoetbald (2-0). Na de verloren WK-finale is de honger bij het Oranjelegioen alleen maar toegenomen, waardoor ook de druk op het elftal is gegroeid. Nederland beschikt over meer kwaliteiten dan de outsiders (Frankrijk, Engeland, Italië, etc.) maar zal mogelijk zijn meerdere moeten erkennen de concurrenten Duitsland en Spanje.

Duitsland - Altijd en overal favoriet

De revelatie van het WK in Zuid-Afrika was, ook al speelde Oranje de finale, zonder twijfel Duitsland. Het team van bondscoach Joachim Löw had zowel in 2008 als in 2010 de pech dat Spanje net een tikkeltje beter was. Ondanks een slechte generale repetitie (verloren oefenpartijen tegen Frankrijk en Zwitserland) is Duitsland samen met Spanje de grote favoriet om het EK 2012 op het palmares te plaatsen. De kern is perfect uitgebalanceerd en puilt uit van de kwaliteit. De revanchegevoelens van de gekrenkte Bayern-spelers zullen een enorme drijfveer zijn. Dit gekoppeld aan de succesvolle Dortmund-spelers en de buitenlandse sterren kan het juiste recept zijn voor de eindoverwinning.

De poule des doods, waarin Duitsland is ondergebracht, kruist straks in de kwartfinales met groep A (Polen, Griekenland, Tsjechië en Rusland), waardoor onze buren in geval van groepswinst met één been in de halve finale staan. De groep met Portugal, Nederland en Denemarken is link voor de Duitsers maar zeker niet onoverkomelijk. In de marge geven we nog mee dat Oranje in een oefenpartij in Hamburg door Duitsland van de mat werd geveegd (3-0).

Spanje - Titelverdediger en dé te kloppen ploeg

Carles Puyol en David Villa mogen dan nog wel geblesseerd zijn, Spanje is en blijft de grote topfavoriet. Het epicentrum van het Europese voetbal ligt tegenwoordig ergens tussen Barcelona en Madrid, niet toevallig de hofleveranciers van de regerende Europese (en wereld-)kampioen. 'La Roja' kan als eerste land drie opeenvolgende edities van een landenkampioenschap winnen.

Op weg naar en historische titel moet Spanje hoogstwaarschijnlijk afrekenen met Nederland én Duitsland: een opdracht waarin het in 2010 in Zuid-Afrika is geslaagd. Op zich is de spelerskern in twee jaar tijd niet zo heel veel veranderd, zeker niet wat betreft het hart van het elftal, de motor die FC Barcelona al enkele seizoenen draaiende houdt.

De outsiders - Wat kunnen Frankrijk, Italië, Portugal en Engeland?

Vier ploegen die op papier in aanmerking komen om de grote drie topfavorieten het vuur aan de schenen te leggen zijn de bovenstaande naties. Hoewel er in de rangen van dit kwartet heel wat kwaliteit loopt, worden ze opnieuw niet in staat geacht om het EK naar zich toe te trekken. Italië trekt met de zwakste spelerskern in tijden en het omkoopschandaal in het achterhoofd richting kampioenschap. De Engelsen, die het doorgaans laten afweten, houden quasi geen centrale middenvelders meer over na het wegvallen van Barry en Lampard. Het verjongde Frankrijk wordt getipt als de revelatie, maar mist misschien de nodige ervaring. Portugal ten slotte is ondergebracht in de poule des doods waarin het al één van de drie grote favorieten achter zich moet laten.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties