Interview De fauw: "Enkel pers is bezig met leidersplaats"

Tomas Taecke
| 1 reacties
De fauw: "Enkel pers is bezig met leidersplaats"
Foto: © SC

Davy De fauw is vandaag de aanvoerder van de leider in de hoogste afdeling. De captain van Zulte Waregem geniet van het moment maar verklapt in een gesprek met Voetbalkrant.com dat voornamelijk de pers met de leidersplaats van Essevee bezig is.

Tomas Taecke in Waregem

Even ontspannen als altijd wandelt Davy De fauw dinsdagmiddag de perszaal van het Regenboogstadion binnen. Nadat de aanvoerder van Essevee de vragen van twee studenten met de glimlach heeft beantwoord, schuift hij samen met onze redactie om de tafel heen voor een gesprek. De in Gent geboren verdediger ontkent niet dat deze week meer dan ooit zijn blik op het klassement heeft gericht.

"Het is natuurlijk prettig om bovenaan te staan. Ik bekijk teletekst wel eens, maar vooral de berichten die ik deze week heb gekregen vallen nauwelijks te overzien. Mensen die je soms maanden niet hoort, feliciteren je nu plots. Ergens zijn we heel trots op deze positie, maar de nuchterheid zal nooit verdwijnen. Op de bus na Waasland-Beveren zagen we de andere resultaten en beseften we dat we aan kop staan, maar alles hangt dicht op elkaar en het kan snel veranderen. De pers is meer bezig met deze leidersplaats dan wij zelf. Met één puntje minder stonden we pas vijfde en zou de aandacht veel geringer zijn. Zo relatief is het allemaal".

Jij bent een heel nuchtere jongen, maar reageert de groep op dezelfde manier?

"De groep gaat er in ieder geval heel goed mee om. Als iemand begint te zweven, grijpen de routiniers ook meteen in. We beseffen goed hoe we hier geraakt zijn en het is inderdaad wel zo dat de topclubs veel punten laten liggen. Desalniettemin hebben we deze leidersplaats wel zelf afgedwongen. De huidige situatie geeft ons veel vertrouwen. We durven voetballen en spelen ook heel bevrijd. Dat is iets heel menselijks. Bovendien gaan de weken snel voorbij wanneer je wint. Als je telkens verliest, duurt de periode tussen de wedstrijden vaak ellenlang".

Iedereen praat over het slap presteren van de topclubs, maar waarom zou Essevee niet bovenaan blijven meedraaien?

"Tussen plaats één en zeven is er een kloof van slechts drie punten. Over twee drie maanden kunnen we spreken over PO1, maar dit is nu niet aan de orde. We mikken vooreerst op de linkerkolom, maar natuurlijk wil je als speler wel in PO1 aan de slag. Het belangrijkste is dat we de draad na een verliespartij telkens goed oppakken. De knop wordt snel omgedraaid en we zijn bezig met de volgende match. Voetballend beschikken we over een sterke groep, maar mentaal is dat zeker niet minder".

Woensdagavond komt Charleroi over de vloer…

"Ik zag hen enkele keren aan het werk en stelde vast dat ze over een stevig geheel beschikken. Dat werd al duidelijk op speeldag één op bezoek bij KV Mechelen. We mogen hen zeker niet onderschatten, ook individueel hebben ze best wat kwaliteiten. Ze zullen zich waarschijnlijk gedeeltelijk ingraven. Dan is het aan ons om geduldig te zijn en niet te panikeren, ook al komen we op achterstand. We moeten er voetballend doorheen zien te geraken".

In dat soort wedstrijden hebben jullie het dit seizoen knap lastig…

"In tegenstelling tot vorig seizoen loopt het buitenshuis inderdaad beter. We begrijpen het echt niet, want vorig seizoen was het net omgekeerd. We kennen elkaar al een tijdje en dat maakt het voetballen wel eenvoudiger. De jongens die erbij zijn gekomen, zijn stuk voor stuk talenten. Ze hebben bovendien een goed karakter, wat zeer belangrijk is in deze groep".

De knappe reeks van jouw team en ploegmakkers ontgaat natuurlijk ook de talrijke scouts niet.

"Ik hoop dat er straks niemand vertrekt, maar zoals gewoonlijk zal er wel weer wat gebeuren. In België gaat dit sneller dan in Nederland en het is inderdaad zo dat goeie resultaten interesse opwekken. Franck Berrier speelt zich in de kijker, maar dat geldt ook voor enkele jonge gasten die wekelijks een goeie wedstrijd afhaspelen".

Zoek jij de komende tijd nog andere oorden op?

"Ik heb het hier perfect naar mijn zin en ben niet iemand die om de haverklap van club ruilt. Ik lig nog anderhalf jaar onder contract en zie dan wel. In ieder geval kijk ik er niet tegenop om mijn actieve carrière bij Essevee af te sluiten. Clubs zitten natuurlijk niet zo vaak te wachten op een speler van 31 jaar. Ik amuseer me hier te pletter en voel me ook goed en op mijn gemak".

Je trainer zal dit misschien niet graag lezen, maar denk je stiekem al een beetje aan de partij tegen Club komende zondag?

"Mijn focus ligt uiteraard op de wedstrijd tegen Charleroi, maar ik kan niet ontkennen dat de match tegen Club speciaal is. Ik heb er jarenlang gevoetbald en mijn schoonfamilie zijn fervente Club-supporters. Tegen Charleroi zal ik er alles aan doen om zondag met een goed gevoel naar Brugge te kunnen trekken. We doen het dit seizoen beter op verplaatsing, dus is het zeker niet onmogelijk om daar een knap resultaat neer te zetten. Maar nogmaals, enkel de wedstrijd tegen Charleroi primeert op dit moment", aldus Davy De fauw.
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties