Interview Van der Elst: "Zulte Waregem leider, geen toeval"

Conrad Grayson
| 20 reacties
Van der Elst: "Zulte Waregem leider, geen toeval"
Foto: © SC

Voetbalkrant.com bekijkt de komende dagen met een aantal analisten wie nu eigenlijk de echte titelfavoriet is. Na Hugo Broos, Cisse Severeyns en Gille Van Binst is het vandaag de beurt aan Franky Van der Elst om zijn mening te geven in ons titeldebat.

Van der Elst, clubicoon van Club Brugge en tweevoudig winnaar van de Gouden Schoen, is geen voorstander van de manier waarop de play-offs zijn samengesteld. “Ik vind het leuk om ernaar te kijken, maar de halvering van de punten is niet correct. Ik heb de stand eens herberekend, indien de punten niet gehalveerd zouden worden en je komt op een bijna gelijkaardig scenario uit. Anderlecht zou dan eerste staan met één punt voorsprong op Zulte Waregem. Nu is het net andersom. Ook de derde, vierde en vijfde in het klassement zouden maar op enkele punten van elkaar liggen. Dan denk ik: halveer ze gewoon niet.”

“De manier waarop de play-offs nu gespeeld worden, klopt gewoon niet. Play-off I begint met een halvering van de punten. In play-off II start iedereen met nul punten, en in play-off III krijgt één ploeg drie punten en een thuiswedstrijd meer dan de tegenstander. Dat slaat gewoon nergens op.”

“Het is niet zo dat ze nog teren op het verrassingseffect”

Volgens Van der Elst is het helemaal geen toeval dat Zulte Waregem op de eerste plaats staat in play-off I. Het is niet zo dat de West-Vlamingen nog steeds teren op het verrassingseffect.

“Francky Dury vertrekt van een hele sterke organisatie met veel kwaliteit. Zulte Waregem is een mooie mix van jong geweld en spelers met iets meer ervaring. Dat hebben ze vorige week tegen Anderlecht nog maar eens getoond. Ik denk dat Anderlecht het zich echt niet meer kan permitteren om teveel punten te laten liggen.”

Toch hoor je nog vaak dat het niet goed zou zijn voor het Belgisch voetbal, als Zulte Waregem play-off I wint. Dat is volgens Van der Elst echter nonsens. “Als ze eerste eindigen, dan hebben ze dat ook verdiend. Zo simpel is het. Natuurlijk moet je ook rekening houden met het systeem van de play-offs. Daarenboven is het anders ook niet zo, dat onze Belgische ploegen jaarlijks doorstoten naar de tweede ronde van de Champions League. Ik zie daarom niet in waarom het slecht zou zijn voor het Belgisch voetbal als ze kampioen spelen.”

“Winst op Club Brugge kan Anderlecht terug op de rails brengen”

Eerste achtervolger Anderlecht heeft geen al te beste heenronde achter de rug. Ze behaalden slechts vijf punten uit vijf wedstrijden. De Brusselaars kenden voor nieuwjaar een hele goede periode, maar daarna kregen ze de motor niet echt meer aan de gang.

“Het vloeiende voetbal kwam er niet meer uit. Jonge gasten zoals Praet en Bruno kregen het wat moeilijker. Daarnaast had je ook de problemen met Biglia en Mbokani. Neem dat allemaal samen en je krijgt de reden waarom Anderlecht minder sterk voor de dag kwam na de winterstop. In play-off I hebben ze zich daar nog altijd niet van kunnen herstellen.”

Winst op Club Brugge kan een nieuwe start betekenen voor de Brusselaars, toch als Zulte Waregem punten laat liggen bij Standard. “Winst in Jan Breydel zal aartsmoeilijk worden, want ook zij hebben de punten broodnodig om nog een rol van betekenis te blijven spelen. Het is eigenlijk moeilijk om een oordeel te vellen, want de situatie ziet er wekelijks helemaal anders uit.”

“Het blijft niet duren dat je op verplaatsing punten pakt”

Club Brugge-coach Juan Carlos Garrido vernieuwde onlangs zijn contract bij blauw-zwart. Dezelfde vraag keert daarbij steeds terug: is de Spanjaard de juiste man voor Club Brugge?

“Waarom niet? Hij heeft in het verleden veel gewisseld en geëxperimenteerd, misschien zelfs iets te veel, maar dat is nodig als je een goed zicht wil krijgen op de kwaliteiten van de spelers. Club Brugge hield geen enkel punt thuis, maar verwierf wel een zeven op negen buitenshuis. Ondanks het feit dat er zelfs een negen op negen inzat, zullen ze het toch over een andere boeg moeten gooien. Het kan niet blijven duren dat je op verplaatsing alles wint. Club Brugge zit in een positie waar ze elke wedstrijd best kunnen winnen om nog in de race te blijven, dus ze zullen nu ook thuis punten moeten halen.”

“Lokeren bepaalt die Europees speelt”

De derde en vierde plaats zullen volgens Van der Elst gaan tussen drie ploegen: Club Brugge, Standard en Genk. “Ik zie die drie ploegen niet meer eerste of tweede eindigen. De kloof bedraagt vier tot vijf punten, dat is te veel. Je moet al echt een verbluffende prestatie neerzetten om dat nog te dichten. Genk is komend weekend zeker nog niet gewonnen op Lokeren. Ik denk niet dat de Limburgers zes op zes halen in de volgende twee wedstrijden”, aldus Van der Elst aan Voetbalkrant.com.

“Net zoals Genk, zal ook Standard nog punten laten liggen. Toch speelden ze erg goed in de voorbije weken en wisten ze een tien op vijftien bij elkaar te voetballen. Twee jaren geleden haalden ze 20 op 30 en toen werden ze kampioen, maar dat is uitzonderlijk. Ik zie ze dat niet opnieuw doen. Het is jammer voor hen, dat ze zo een wisselvallig seizoen gekend hebben in de reguliere competitie. Net voor play-off I van start ging, was de kloof met de leider te groot. Het is een heel goede ploeg, dat moet ik toegeven.”

"Tot slot is er nog Lokeren. Zij zullen er in mijn ogen niet meer in slagen om nog een Europees ticket uit de brand te slepen. Peter Maes is wel een man die altijd wil winnen en zijn spelers voor elke wedstrijd scherp stelt. Daar gaan sowieso nog een aantal ploegen het slachtoffer van worden. Lokeren zal bepalen wie Europees speelt en wie niet. Het kan een heel vervelende ploeg zijn om tegen te spelen.”

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties