Reportage "Het mooiste stadion van België"

Sander De Graeve
Sander De Graeve
| 74 reacties
"Het mooiste stadion van België"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In Gent bekomt men momenteel van de feestelijke opening van de Ghelamco Arena. Enkele kleine mankementen konden het feestgedruis amper de kop indrukken. Er hing een uitgelaten sfeer en ook de randanimatie was enkele uren voor de wedstrijd al op niveau.

Sander De Graeve in Gent

Al van op de ringweg zijn de gigantische banners die het stadion nu sieren duidelijk te zien. Reeds vier uur voor de aftrap is het aanschuiven geblazen. Eens binnen in het stadion valt onze mond open van verbazing. Het is tegenover de dag ervoor reeds een wezenlijk verschil. De kranen zijn weg en maken plaats voor een indrukwekkende geluidsinstallatie voor het spektakel van die avond en de afsluitende dj-set van 2 Many Dj’s.

De eerste spelers die we op het terrein tegenkomen zijn Sergio Padt en Hannes Van Der Bruggen. Ze zijn drie uur voor de wedstrijd al aanwezig en erg gecharmeerd door de nieuwe voetbaltempel die ze even later mogen openen.

“Het is echt indrukwekkend om de eerste keer in zo’n nieuw stadion te komen. Het is enorm mooi”, aldus Van Der Bruggen. “Het geeft het extra glans, maar we moeten het nog steeds op het veld doen. Of dat nu in het Ottenstadion, op Lierse, op Anderlecht, of hier is.” Volgens Van Der Bruggen zorgt de nieuwe arena niet voor extra druk. “Eerder extra gezonde motivatie. Eerst en vooral moeten we hiervan genieten. Zeker nu tijdens die oefenwedstrijd. Al willen we zeker een goede prestatie neerzetten vanavond.”

Ook de animatie op de fameuze promenade is reeds in orde. We merken rolschaatsacrobatie en zelfs een heuse Samba-band mét danseressen op. De supporters die we tegenkomen kunnen het alvast smaken.

Op de rondgang komen we ook een gezin tegen, een doelgroep waar AA Gent speciaal aandacht aan besteedde. “Dit is echt het mooiste stadion van België, het is echt prachtig. Alles is ook heel efficiënt, we kunnen gewoon overal rondlopen. De animatie zal op deze opening denk ik ook top zijn, het is nu al mooi, maar er komt nog veel meer denk ik. We namen een abonnement om zeker te zijn dat we alle wedstrijden kunnen zien”, aldus Pascal De Coster die met zoon Brian en vrouw Sabine om de veertien dagen de Ghelamco Arena zal bezoeken.

Voor alle medewerkers in het stadion is het ook de eerste keer. Zo’n 700 man sterk zijn ze. “Ik woon hier niet zo ver vandaan, en het is tof om eindelijk het resultaat te zien. Ook alle supporters zijn echt enthousiast. Ook de inkom is erg mooi, met die glimmende vloer en die blauwe lichten. Het is voor mij de allereerste keer dat ik in een stadion werk. In het begin was het wat moeilijk omdat alle fans met veel vragen zitten. Na een tijdje gaat het wel vlot”, aldus Margot Popelier die een drankstand bemant.

Wie we ook tegenkomen aan het stadion zijn de vaste mascottes van AA Gent, de buffalo-indiaan Ben Bundervoet en zijn squaw Melissa Joos. “We hebben er heel lang naar uitgekeken, het is echt prachtig. Er is veel gepland vandaag op deze opening en het zal indrukwekkend zijn”, aldus Ben. Hij maakt er doorgaans een gewoonte van om tijdens de wedstrijd verschillende supporters te bezoeken in de verschillende tribunes. Met de promenade zal dat nu makkelijker worden. De ambitie ontbreekt niet. “Met het mooiste stadion van België moeten we nu toch Champions League halen.”

Het is intussen bijna half acht, dus trekken we naar binnen om het shouwspel vanop letterlijk de eerste rij mee te maken. De perstribune raakte nog niet gebruiksklaar, dus neemt de verzamelde pers plaats in de tribune. Er volgen toespraken van onder anderen Paul Gheysens, Ivan De Witte en Daniël Termont. Daarrond is er plaats voor muziek. Walter De Buck brengt het gesmaakte vliegerke ten berde en ook Gentenaar Helmut Lotti zet de microfoon aan de lippen. Ook de bekende Homo Turisticus kan niet ontbreken, Oejooyeah!

Na deze openingsceremonie is het tijd voor een pot voetbal. Gent verslaat knap VFB Stuttgart, toch geen kleine ploeg, met 2-0. Het verslag van deze wedstrijd kan u HIER lezen. De Ghelamco Arena geniet zienderogen en het dak gaat er bij beide goals af. Ook de arbitrage is onder de indruk. "Het is echt een eer dat we deze Arena mogen openen", aldus Tim Pots en assistent Yves De Neve haast in koor.

Helemaal een feestje wordt het wanneer de broers van 2 Many Dj's na de wedstrijd de volumeknop helemaal in het rood gooien. Vergezeld van een prachtige lichtshow laten ze de nieuwe voetbaltempel daveren. Met een spetterend vuurwerk sluit de Ghelamco Arena uiteindelijk haar eerste grote avond af. De Gentenaars keerden trots en gelukkig huiswaarts, van de medewerkers en beleidsmensen die hard doorwerkten valt duidelijk een last van de schouders.

Bekijk hieronder de beelden van de lichtshow. Opgelet, het laden van het filmpje kan enkele seconden in beslag nemen. Alle overige informatie, interviews en reacties over de opening van gisteren zijn HIER te vinden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties