'Oskaar' van de week: Soumahoro

'Oskaar' van de week: Soumahoro
Foto: © SC

Het was me het weekendje van de fopduiken en andere vallende sterretjes en zwanen wel. Op verschillende velden vierde de kwalijke trend van de schwalbe en het matennaaien weer hoogtij. Weekwinnaar van de 'Oskaar' is Yaya Soumahoro.

Door Aernout Van Lindt

Scheidsrechter zijn, het wordt een steeds moeilijkere job. Het spel gaat steeds sneller, onder andere door verbeteringen aan bal en schoeisel, waardoor het soms al moeilijk te zien is wie juist waar wanneer wie aantikt. Over de nieuwe buitenspelregel gaan we het zelfs niet meer hebben, omdat we er ons zelf ook in dreigen te verliezen. En daar kunnen spelers uiteindelijk ook niets aan doen.

Fair-play?

Maar de voetballers kunnen wél hun duit in het zakje doen door fair-play hoog in het vaandel te blijven dragen. Het voorbije voetbalweekend waren er een aantal zaken die ons tegen de borst wisten te stuiten.

Los van het slechte spel in KV Mechelen – Lierse viel het ons ook op dat een aantal spelers verschrikkelijk veel last hadden van de “vallende ziekte” Achter de Kazerne. Voor het minste gingen ze tegen de vlakte als stervende zwanen, hopend op een fout of een strafschop. Een gegeven dat niet nieuw is, maar deze week wel weer zwaar de kop op stak.

De grote sprong

Want ondertussen werd iets verderop in Antwerpen een strafschop gefloten in het voordeel van Geel, deels omdat de aanvaller van Geel nog probeerde anderhalve schroef en een voorwaartse salto aan zijn val toe te voegen om toch maar in de zestien te kunnen plonzen. Sergio doet het hem niet na in ‘De Grote Sprong’, en daar wordt van tien meter hoogte gesprongen.

Dé klap op de vuurpijl viel uiteindelijk te noteren in de Ghelamco Arena. Yaya Soumahoro zag een speler links en een speler rechts van hem en voelde zijn moment gekomen - Gumienny trapte in de val. Dat Pedersen uiteindelijk vanop de stip voor Zombie Nation zorgde staat in schril contrast met de actie van Soumahoro, want zombies blijven globaal genomen rechtstaan en lopen overal dwars doorheen.

Een oplossing?

Hoe lossen we al dat duiken op? Het zit in het voetbal geworteld stilaan, dus krijg je het er niet zomaar uit lijkt ons. Maar misschien is er wel een manier om het af te leren: straffen.

Anno 2013 kan je voor een zware fout wekenlang geschorst worden op basis van televisiebeelden. Waarom niet ook bij fopduikers op basis van beelden straffen opleggen? Eerste duik: een gele kaart extra op je blazoen, tweede duik: een wedstrijd schorsing, derde duik: twee wedstrijden schorsing of iets dergelijks. Wedden dat ze het vanzelf afleren?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties