Analyse Het herfstrapport van Cercle Brugge: geslaagd

Tamara Vereecken
| 3 reacties
Het herfstrapport van Cercle Brugge: geslaagd
Foto: © SC

Met 15 speeldagen op de teller is de Jupiler Pro League halfweg. Wie ligt op koers en wie blijft onder de verwachtingen? Dagelijks nemen we, samen met een speler, twee teams onder de loep om een tussentijdse balans op te maken. Op de achtste plaats vinden we Cercle Brugge.

Door Tamara Vereecken

De ambitie

Bij aanvang van deze competitie wilden ze bij Cercle Brugge niet eens spreken over ambitie, maar een duidelijk doel, dat was er wel. Een scenario zoals dat van vorig jaar wilde de Vereniging uit Brugge koste wat het kost vermijden. De stabiliteit moest terugkeren bij Cercle en met een rustig seizoen en de veertiende plaats zouden ze tevreden zijn.

De cijfers

Halfweg de reguliere competitie ziet het er echter veel rooskleuriger uit dan dat voor groen-zwart. Ze bezetten momenteel de achtste plaats met 20 punten. Het ziet ernaar uit dat ze bij Cercle Brugge nu al ‘veilig’ zijn dit seizoen, al heeft het er even heel anders uitgezien.

Het rapport

In het begin van de competitie, en zelfs tot een maand geleden, liep het namelijk helemaal niet zo vlot bij Cercle. Hun competitiestart was zelfs dramatisch, want half oktober stond de Vereniging met amper 6 punten op 27. De 0-5 pandoering tegen Standard was het dieptepunt, al zou deze match ook het keerpunt blijken.

Lorenzo Staelens veranderde z’n tactiek na die wedstrijd, zo vertrouwde hij Voetbalkrant vorige week nog toe. Het hoefde voor hem niet meer altijd mooi volgens het boekje. De Brugse oefenmeester zette een meer defensieve organisatie neer en verving enkele van z’n basisspelers.

Dat legde Cercle geen windeieren want meteen daarna werd gewonnen op KV Mechelen. Het was het begin van een mooie reeks waarin, met vaak goed voetbal, maar liefst 14 punten werden gehaald uit zes wedstrijden. Hoogtepunt was uiteraard de derbywinst tegen stadsgenoot Club Brugge.

Smolders: "Vertrouwen en spitsen die scoren"

Die straffe reeks maakte dus dat Cercle Brugge momenteel 20 punten heeft, een onverhoopt knap resultaat vindt ook Tim Smolders. “Ik ga niet zeggen dat we het spookbeeld weer zagen opduiken, maar we waren er toch niet gerust in de eerste weken. We hebben ons dan na Standard goed herpakt, zijn echt voor mekaar beginnen werken en ook gewoon opportunistischer beginnen spelen. Als je goed voetbalt, die twee meter extra loopt voor je ploegmaat en de spitsen maken dan ook nog eens de kansen af, dan levert dat automatisch punten op.”

Scoren bleek inderdaad lange tijd een groot pijnpunt bij Cercle, wat maakt dat dat nu plots wel lukt? Smolders: “Dat is vertrouwen, geloven in je eigen kunnen - meer is het niet. Het is ook belangrijk dat je mekaar positieve feedback blijft geven. Het is dankzij die attitude dat we ons vorig jaar hebben kunnen redden en nu komt dat opnieuw boven, in positieve zin, da’s een fantastisch verhaal.”

De organisatie staat er, de punten zijn er en het zelfvertrouwen zit in de ploeg - durven ze bij de Vereniging nu ook naar boven te kijken? “Ik ga me niet laten verleiden tot bepaalde uitspraken”, lacht Tim Smolders. “We moeten proberen zo snel mogelijk veilig te zijn, voor mij is dat rond de 30 punten. Dat moet de belangrijkste doelstelling zijn de komende weken: het klassement vergeten en gewoon zo snel mogelijk zoveel mogelijk punten zien te pakken.”
 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties