2013: Belgische competitie statistisch gezien het spannendste

2013: Belgische competitie statistisch gezien het spannendste
Foto: © SC

We zijn even in de archieven gedoken en hebben het puntentotaal van de clubs in de grote Europese competities in 2013 opgezocht. Wat blijkt? Nergens is het spannender dan in België, maar nergens anders laten de topploegen ook zoveel punten liggen.

Dat is immers de eerste conclusie die je kan trekken als je de cijfers naast elkaar legt. Goed, in 2013 speelden onze Belgische clubs gemiddeld vijf wedstrijden minder als in de rest van Europa, maar dan nog... Standard en Zulte Waregem hebben in 2013 het meeste punten verzameld, namelijk 60 (!) op 29 wedstrijden. Dus lieten ze 27 punten onderweg ergens liggen.

Maar ondertussen is de competitie duidelijk wel de spannendste, want de topvier staat op elkaar geplakt met 59 punten voor Anderlecht, 58 voor Club Brugge. Genk volgt iets verder met 54 punten. Maar wat gebeurde er in 2013 in de grote competities?

Premier League: Arsenal staat er weer

The Gunners konden in de jaargang 2013 eindelijk weer de draad met de rest van de absolute top oppikken. Met 82 punten staan zij helemaal bovenaan, gevolgd door Manchester City met 77, dat wel één match minder gespeeld heeft. Chelsea heeft er ook 77, maar heeft evenveel matchen. Man U volgt op drie punten met ook een match in het krijt.

Primera Division: dominantie en goals

Tja, u kan het wel voorspellen zeker? Barcelona en Real Madrid domineren alweer met respectievelijk 97 en 93 punten in hun competitiematchen van 2013. Maar pas op: het Atlético Madrid van Thibaut Courtois komt zich in de debatten mengen. Mede dankzij een ijzersterke eerste seizoenshelft haalde de tweede ploeg uit de Spaanse hoofdstad 82 punten. En als je goals wil zien, moet je blijkbaar in Spanje gaan wonen. Barça scoorde vorig jaar 107 keer, Real deed zelfs nog beter door er 111 te maken. Hallucinant, want dat houden ze nu toch al een paar jaar vol.

Bundesliga: Bayern met sprekend gemak

Ook hier geen verrassing voor u als we zeggen dat Bayern München de tegenstand gewoonweg tot figuranten degradeerde. In 2013 haalde de Duitse Champions League-winnaar maar liefst - hou u vast - 93 punten uit 33 wedstrijden. Slechts zes punten werden te grabbel gegooid. Bayer Leverkusen (69) en Borussia Dortmund (68) waren 'the best of the rest'. Oh ja, Bayern haalde ook een doelpuntensaldo van +77 (96/19). Ter vergelijking: Borussia was tweede met +42.

 Ligue 1: Ibrahimovic en maats toveren rest naar achtergrond

Laten we wel wezen: in 2013 stond er ook amper maat PSG. Ibrahimovic en maats gingen er met de grove borstel door. 89 punten verzamelden ze in 38 matchen en lieten daarmee Lille een straatlengte (73 punten) achter zich. Saint-Etienne was met 66 punten een verdienstelijke derde. Ook hun doelpuntensaldo van +53 mocht er wel zijn.

Serie A: Oude Dame doet het weer

Ook hier een duidelijke afscheiding. Juventus trok de kar met 89 punten terwijl Napoli (78 punten) en AS Roma (71 punten) al op respectabele achterstand. De Oude Dame heeft zich weer opgeworpen als de grootmacht die het altijd al was en stevent ook dit seizoen af op de titel.

Eredivisie: Ajax als vanouds

In Nederland ontbreekt PSV tussen de grote namen bovenaan 2013. Ajax leidt zoals verwacht de dans met 76 punten, gevolgd door het verrassende Vitesse (66). Feyenoord vervolledigt de topdrie met 65 punten.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties